Świeża, lekka sałatka z chrupiącym boczkiem to danie, które śmiało podać można na lunch, przystawkę bądź zaserwować gościom na wszelakich uroczystościach. Uwielbiam robić tego typu sałatki, gdyż poza świeżymi warzywami dodać można do nich także wędliny, owoce morza, mięso czy ser. Bazą tej sałatki jest zielona sałata. Postawić można tutaj na niemalże każdy rodzaj zielonej sałaty jadalnej, ja tym razem zdecydowałam się wykorzystać jedną z moich ulubionych, którą jest sałata Little Gem. Tę sałatę z powodzeniem dostać można przez okrągły rok w większości supermarketów. Inne świeże warzywa, które także znajdziecie w tej sałatce to pomidory, awokado oraz zielona cebulka.
Poza warzywami w sałatce nie mogło zabraknąć bardziej konkretnych dodatków. I tak padło na jajka, tym razem przepiórcze oraz boczek. Boczek odgrywa tutaj naprawdę duże znaczenie, gdyż jego smak, zwłaszcza ten, który ma po podsmażeniu, nadaje wyjątkowego smaku całości. Wszystkie składniki sałatki możecie ze sobą wymieszać w większej misce, bądź zdecydować się na ich ułożenie na talerzu do serwowania bez mieszania. Czy podajecie je w taki czy w inny sposób, nie możecie zapomnieć o dressingu. Według mnie zarówno dressing z dodatkiem czosnku jak i dressing z dodatkiem musztardy, równie fajnie sprawdzą się w tej sałatce. Ja dodałam dressing na oliwie z dodatkiem musztardy oraz papryczki chili, która dodatkowo podkreśliła smak całości. Polecam Wam poniższy przepis na sałatkę z chrupiącym boczkiem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z chrupiącym boczkiem.
- 12 dkg cienkich plastrów wędzonego surowego boczku
- 8 sztuk jajek przepiórczych + szczypta soli
- 15 dkg pomidorków koktajlowych
- 15 dkg zielonej sałaty np. Little Gem
- 1 sztuka awokado
- 2 sztuki zielonej cebuli
Dressing sałatkowy:
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej Dijon
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżo-krojonej papryki chili

Jak zrobić sałatkę z chrupiącym boczkiem.
Do garnka wlać wodę, wsypać szczyptę soli i zagotować. Na gotującą się wodę włożyć jajka, doprowadzić do zagotowania i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Z jajek odlać wodę, zalać je zimną wodą i odczekać chwilę, po czym jaka obrać ze skorupek, a kiedy obrane przekroić na pół.
Na patelnię włożyć plastry boczku i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, łącznie z obu stron. Boczek powinien w miarę jak najlepiej się wytopić i stać się chrupiący. Usmażony boczek wystudzić, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Liście sałaty pokroić na kawałki o szerokości około 2-ch centymetrów każdy. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i każdego przekroić na pół. Awokado obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Zieloną cebulkę umyć i drobno pokroić.
Do kubka włożyć krojoną papryczkę chili, oliwę, sól, musztardę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Na talerzyku do serwowania położyć pokrojoną sałatę, na której ułożyć pomidory, awokado, cebulkę, jajka oraz boczek. Po wierzchu polać całość dressingiem z kubeczka.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z chrupiącym boczkiem.
Zieloną cebulkę zastąpić można szczypiorkiem.
Ja boczek smażę na patelni, chociaż można go także przygotować w piekarniku.
Lubisz sałatki z boczkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem.


Wyśmienite zestawienie składników. Sałatek z boczkiem nie robiłam dotąd zbyt wiele. 😉