Śledzie po cygańsku to zimne danie robione z filetów śledziowych, ogórków, grzybów oraz cebuli. Po pokrojeniu składniki mieszane są z sosem na bazie ketchupu, musztardy i doprawiane do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Tak przygotowane śledzie są świetne jako przystawka lub przekąska, podawana w trakcie Świąt, ale także każdej innej uroczystości.
Przygotowanie śledzi po cygańsku zaczynam zazwyczaj od podsmażenia na oleju cebuli. Dzięki przesmażeniu cebula staje się nie tylko miękka, ale nabiera także nieco kremowej konsystencji. Cebulę można by także zalać wrzącą wodą, jednak jej konsystencja nie będzie taka sama jak tej podsmażonej. Tak naprawdę podsmażenie cebuli to jedyna czynność, która wymaga jakiegokolwiek gotowania, gdyż poza cebulą nie ma potrzeby gotowania pozostałych składników. Grzybki oraz ogórki po odlaniu z zalew, w których się marynowały, kroję w kostkę. Ogórków nie obieram ze skórki, gdyż lubię kiedy “chrupią pod zębem” w trakcie jedzenia. Śledzie, jeśli sięgam po solone, najpierw wymaczam w wodzie, te w oleju z kolei przecieram papierowym ręcznikiem, a dopiero potem kroję na kawałki. Wszystkie składniki wkładam do miski i mieszam.
Jako, iż dobrze jest, aby składniki postały ze sobą przez chwilkę, danie to lubię na ogół robić wieczorem, gdyż po przygotowaniu pozostawiam je na noc w lodówce. Śledzie po cygańsku serwuję z dodatkiem pieczywa, podane zwłaszcza ze świeżo-pieczonym chlebem bądź bułką smakują rewelacyjnie. Zapraszam do sięgnięcia po poniższy przepis na śledzie po cygańsku i mam nadzieję, iż Wam posmakują.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie po cygańsku.
- 40 dkg filetów śledziowych w oleju bądź solonych matiasów
- 20 dkg ogórków konserwowych
- 10 dkg grzybków marynowanych
- 40 dkg pikantnego ketchupu
- 25 dkg cebuli
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3/4 łyżeczki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
Jak zrobić śledzie po cygańsku.
Obraną cebulę pokroić w piórka, włożyć na patelnię i dodać olej. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przypalić bądź zrumienić się. Podsmażoną cebulę wystudzić. Śledzie pokroić w 2-u centymetrowe kawałki, przełożyć do miski. Do tej samej miski włożyć pokrojone w średniej wielkości kostkę ogórki oraz grzybki marynowane, cebulę, liście laurowe, cukier, pieprz, musztardę, paprykę mieloną oraz ketchup. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym przykryć miskę i wstawić ją na noc bądź na kilka godzin do lodówki. Śledzie po cygańsku podawać na zimno z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc śledzie po cygańsku.
To danie przygotować można ze śledzi w oleju bądź śledzi solonych. Solone filety śledziowe przed użyciem należy najpierw dobrze wymoczyć w zimnej wodzie. Najlepiej jest moczenie śledzi robić przez kilka godzin, a wodę w której się moczą kilka razy zmienić. Z kolei śledzie z oleju przed pokrojeniem dobrze jest dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Marynowane grzyby leśne zastąpić można marynowanymi pieczarkami.
Ogórki konserwowe zastąpić można korniszonami.
Ketchup pikantny zastąpić można ketchupem łagodnym, a pikantności daniu dodać na przykład poprzez dodatek mielonej ostrej papryki.
Ja sięgnęłam po musztardę ziarnistą Dijon, ale można także użyć kremowej musztardy Dijon lub sięgnąć po musztardę saperską.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie z suszonymi pomidorami.







Nigdy takich nie robiłam.Brzmi smacznie wypróbuję przepis