Przepis na Raffaello bez pieczenia
|

Raffaello bez pieczenia

Ciasto Raffaello to prawdziwa gradka dla miłośników deserów kokosowych. Sama do takowych należę i kiedy tylko mam wybór pomiędzy batonikiem, ciastkiem czy cukierkiem zawierającym kokos a tym go nieposiadającym, zawsze wybieram smakołyk z kokosem. To kremowe, smaczne i proste do przygotowania ciasto bez pieczenia, jest świetną propozycją ciasta na weekend bądź na deser podany w trakcie tygodnia. Jego podstawą są ułożone warstwami herbatniki, przełożone kokosowym kremem budyniowym. Jeśli nie lubicie tracić czasu na pieczenie a macie ochotę na domowy, własnoręcznie przygotowany deser, to Raffaello bez pieczenia jest jest takim właśnie deserem.

Przygotowanie tego pysznego ciasta bez pieczenia zaczynam od ugotowania budyniu, w którym to używam mleka kokosowego. Jak na to konkretne ciasto przystało, smak kokosowy jest jego wiodącym smakiem, stąd też wybór takiego a nie innego mleka. Budyń gotuję z mleka, proszku budyniowego oraz cukru i kiedy gotowy, dodaję do niego masło, dokładnie łączę po czym studzę całość. Wystudzony budyń ucieram, dodaję wiórki kokosowe jak i likier kokosowy, które sprawiają iż ciasto nabiera intensywnego, kokosowego smaku. Gotowym kremem przekładam warstwy herbatników a całość dekoruję tartą białą czekoladą, po czym schładzam w lodówce. Polecam wam ten przepis na szybkie ciasto Raffaello bez pieczenia i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia

Składniki na Raffaello bez pieczenia.

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (40 g każdy)
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 20 g likieru kokosowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g herbatników maślanych
  • 50 g białej czekolady
Przepis na Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia

Jak zrobić Raffaello bez pieczenia.

W miseczce połączyć proszek budyniowy z 300 ml mleka, mieszając rózgą kuchenną przez moment upewnić się, iż w płynie nie ma grudek. Do garnka wlać 500 ml mleka, wsypać cukier kryształ, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Na gotujące się w garnku mleko wlać płyn z miseczki i mieszając nieustannie zagotować, po czym gotować na średniej wielkości ogniu przez 2 minuty. Do gorącego budyniu dodać miękkie masło i mieszając przez moment połączyć je dokładnie z budyniem. Na budyniu ułożyć folię spożywczą i wystudzić budyń. Wystudzony budyń przełożyć do miski i za pomocą miksera planetarnego bądź ręcznego ucierać przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodać kokos, kontynuując ucieranie przez 30 sekund, po czym wlać alkohol i ucierać jeszcze przez kilkanaście sekund.

W wyłożonej folią spożywczą formie do pieczenia ułożyć jeden obok drugiego herbatniki, na które wyłożyć część kremu kokosowego. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników, ponownie krem, herbatniki i krem i jeszcze raz herbatniki i krem. Łącznie powinniśmy uzyskać 4 warstwy herbatników. Po wierzchu ciasto posypać drobno-tartą białą czekoladą, po czym umieścić je w lodówce na 4 godziny.

Przepis na Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia

Warto wiedzieć robiąc Raffaello bez pieczenia.

Ciasto robię w formie o wymiarach 24 na 24 centymetra.

W tym cieście wykorzystać można herbatniki maślane bądź herbatniki maślane wielozbożowe. Można też połączyć ze sobą oba ich rodzaje – tak zrobiłam w tym konkretnym przypadku.

Lubisz ciasta z kokosem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosem.

Przepis na Raffaello bez pieczenia
Raffaello bez pieczenia
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Raffaello bez pieczenia
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *