Przepis na wegańskie ślimaki z cukinią
|||||

Wegańskie ślimaki z cukinią

Jako, iż posiadam sporą ilość znajomych, którzy ze swojej diety wykluczyli całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego, od czasu do czasu ugaszczam ich wegańskimi potrawami. Jedną z takich potraw są drożdżowe ślimaki z nadzieniem z cukinii i sera wegańskiego. Podstawą ciasta drożdżowego jest mąka, odrobina cukru oraz soli, woda, drożdże a także śmietana roślinna, która swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę.

To ciasto jest łatwe do zrobienia, wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem planetarnym. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia i wypełniamy warzywnym farszem. Farsz, który w tej przekąsce króluje to farsz z cukinii, cebuli szalotki, przypraw oraz sera pochodzenia roślinnego, który swoją konsystencją przypomina ser żółty. Usmażone składniki studzimy, łączymy z serem, wykładamy na ciasto drożdżowe, kroimy i układamy na blaszce, posypujemy sezamem i pieczemy. Polecam Wam poniższy przepis na wegańskie ślimaki z cukinią, są one świetną przekąską na imprezę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na wegańskie ślimaki z cukinią
Wegańskie ślimaki z cukinią

Składniki na wegańskie ślimaki z cukinią.

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g roślinnej śmietany typu kwaśna
  • 200 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Nadzienie:

  • 50 g cukinii w kostce
  • 50 g cebuli szalotki
  • 1/2 łyżeczka płatków chili
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g sera roślinnego typu żółty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 2-3 łyżki mleka ryżowego
Przepis na wegańskie ślimaki z cukinią
Wegańskie ślimaki z cukinią

Jak zrobić wegańskie ślimaki z cukinią.

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki cebulę szalotkę i smażymy na średniej wielkości ogniu przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pokojoną w małą kostkę cukinię, przyprawy i smażymy przez 25 minut na średniej wielkości ogniu. Studzimy. Do wystudzonych składników dodajemy tarty na dużych oczkach tarki ser i mieszamy.

Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier, sól, drożdże instant, oliwę z oliwek, śmietanę roślinną oraz letnią wodę. Wyrabiamy składniki przez 6 minut za pomocą miksera planetarnego z nakładką hak. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na tak długo, aż podwoi swoją objętość – około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką pszenną, posypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na dwie części, po czym każdą z nich formujemy z kulkę. Każdą z kulek wałkujemy na placek o wielkości 35 na 30 centymetra, smarujemy nadzieniem, po czym każdy placek zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu rulon kroimy na kawałki o szerokości 3-ch centymetrów każdy, układamy w pozycji poziomej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy każdym ślimakiem. Smarujemy mlekiem ryżowym, posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, bez przykrycia. Wyrośnięte ślimaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.

Przepis na wegańskie ślimaki z cukinią
Wegańskie ślimaki z cukinią

Warto wiedzieć robiąc wegańskie ślimaki z cukinią.

Z podanych ilości składników uzyskamy 24 sztuki bułeczek.

W tym nadzieniu wykorzystuję nieobraną ze skórki cukinię.

Lubisz wypieki z cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Muffiny z serem i cukinią.

Przepis na wegańskie ślimaki z cukinią
Wegańskie ślimaki z cukinią
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańskie ślimaki z cukinią
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *