Spodziewacie się gości i nie wiecie co im podać do jedzenia? Postawcie na przekąski.
Na waszej liście nie może zabraknąć dipów, kremów i smarowideł.
Te najpopularniejsze to oczywiście hummus, wszelkiego rodzaju dipy warzywne czy smarowidła .
Krem z bakłażana jest jedną z przekąsek wartą wypróbowania.
Krem robi się bardzo łatwo i szybko pod warunkiem, iż mamy wcześniej upieczonego już bakłażana. Jeśli tak jest to wystarczy połączyć wszystkie składniki i je zmiksować.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na krem z bakłażana.
- 25 dkg pieczonego bakłażana
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 dkg mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz czarny
Jak zrobić krem bakłażanowy.
Do pieczenia wybrać dużego bakłażana. Bakłażana nakłuć widelcem a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczonego wystudzić, obrać ze skórki a miąższ przełożyć do miseczki.
Do miąższu z bakłażana dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mielone migdały, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, mielony kminek, sól oraz pieprz. Zmiksować blenderem.
Gotowy krem trzymać w lodówce. Podawać z pieczywem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc krem z pieczonego bakłażana.

Bakłażana po upieczeniu pozostawić do zupełnego wystygnięcia. Skórkę będzie łatwiej usunąć kiedy jest on zimny.
Użyłam jednego ząbka czosnku i myślę, iż było to wystarczające. Gdybym dodała więcej czosnku smak kremu byłby zbyt intensywny.
Krem z bakłażana pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa. Można go podawać na tostach, picie, tortilli czy na chlebie.
Lubisz kremy i dipy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli.
Muszę koniecznie spróbować, bo takiego kremu jeszcze nie próbowałem.
Mi smakuje najlepiej podany ze świeżym pieczywem. Koniecznie zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam 🙂