Surówka warzywna do słoika
||

Surówka z warzyw na zimę

Kilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować kilka słoików buraczków, cukinii, ogórków oraz kapusty. Nie mam za dużo miejsca w mojej spiżarni, stąd też nie mogę zbytnio szaleć jeśli chodzi o jej zimowy asortyment. W mojej spiżarni nie mogło jednak zabraknąć miejsca na surówkę z warzyw, której podstawą jest kapusta biała oraz papryka. Zarówno ja jak i mój mąż bardzo ją lubimy i jemy dość często. Tę surówkę z warzyw lubię podawać do smażonego mięsa oraz ryby. Jeśli lubicie lekko pikantne surówki polecam Wam poniższy przepis na surówkę z warzyw na zimę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Surówka warzywna do słoika
Surówka z warzyw

Składniki na surówkę z warzyw na zimę.

  • 900 g kapusty białej
  • 900 g papryki (mix czerwonej oraz żółtej)
  • 3 duże ostre papryczki
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 70 g cukru kryształu
  • 300 g marchwi
  • 200 g cebuli białej
  • 30 g soli
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 4 małe liście selera (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę z warzyw na zimę.

Kapustę oczyścić, poszatkować na szatkownicy lub bardzo cienko pokroić nożem w paski. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć ziarna. Kolejno, każdą połówkę podzielić na pół i pokroić na cienkie paski. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pikantną paprykę umyć, usunąć ziarna i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i odstawić na 30 minut.

Do garnka wlać ocet oraz wodę, dodać cukier kryształ i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Do każdego z wyparzonych słoików włożyć liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu oraz liścia selera. Warzywa lekko odcisnąć z soku, przełożyć do słoików dobrze uciskając palcami. Następnie zalać wrzącą marynatą z garnka, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Jak pasteryzować słoiki opisałam dokładnie w przepisie na „Pomidory z cukinią w zalewie”, który znajdziesz w kategorii Sałatki i surówki.

Surówka warzywna na zimę
Surówka z warzyw

Warto wiedzieć robiąc surówkę z warzyw na zimę.

Oczyszczenie kapusty zaczynam od usunięcia z niej jednej lub dwóch pierwszych zewnętrznych warstw liści. Na ogół kapusty nie płuczę w wodzie ale czasami zdarza się, iż zachodzi taka potrzeba. W takich sytuacjach kapustę jedynie lekko przepłukuję i odstawiam do osuszenia przed poszatkowaniem.

Ocet spirytusowy zastąpić można octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprawi, iż sałatka będzie mieć delikatniejszy smak.

W zależności od tego jak pikantne surówki lubisz dodaj odpowiednio ostrą papryczkę. Dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi surówkami wybór jest prosty, całkowite zrezygnowanie z pikantnej papryki.

Z podanych ilości składników łącznie uzyskałam cztery słoiki o pojemności 720 ml każdy.

Lubisz surówki z kapustą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szybką surówkę z kapusty.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z warzyw na zimę
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *