Jako, iż sezon na cukinię jeszcze trwa pokusiłam się ostatnio o przygotowanie z niej zarówno wytrawnych jak i słodkich dań. I tak poza leczem oraz zupą powstało również ciasto. To ciasto czekoladowe z cukinią zrobiło prawdziwą furorę w moim domu. Ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i przepyszne. Czekolada króluje nie tylko w samym cieście ale jest także w polewie, którą udekorowane jest ciasto.
Do przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią potrzebna jest świeża i w miarę mało soczysta cukinia. Cukinię należy połączyć z suchymi oraz mokrymi składnikami. Suche składniki to mąka, soda, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. W składnikach mokrych znajdują się jajka, olej oraz jogurt. Ciasto robi się w miarę szybko, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii na tarce. Upieczone ciasto dekorowane jest polewą z mlecznej czekolady. Jeśli macie zatem w domu cukinię koniecznie przygotujcie to ciasto. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i zapewniam Was, iż jest pyszne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią.
- 25 dkg mąki pszennej
- 30 dkg cukinii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 duże jajka
- 18 dkg cukru pudru
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10 dkg dropsów czekoladowych lub czekolady mlecznej w kawałkach
- 3 dkg ciemnego kakao
- 6 dkg jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 10 dkg czekolady mlecznej
- 2 dkg masła
- 2 łyżki dropsów czekoladowych do dekoracji
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski włożyć jajka, dodać sól oraz cukier puder. Ubijać przez 4-5 minut. Następnie dodać wanilię, olej oraz jogurt. Olej wlewać małymi strużkami, cały czas ubijając. Kolejno dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać, po czym włożyć tartą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz dropsy czekoladowe. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, najlepiej mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 55 minut.
Czekoladę mleczną połączyć z masłem, wstawić do mikrofalówki na kilka sekund i rozpuścić.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać płynną czekoladą i udekorować dropsami czekoladowymi.

Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe z cukinią.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 24 na 13 centymetra.
Waga cukinii podana w składnikach to waga po lekkim odciśnięciu z cukinii soku. Cukinię przed jej starciem na tarce obrałam ze skórki.
Lubisz ciasta czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe.

Dodaj komentarz