Jeśli tak jak i ja lubisz smak domowych przetworów, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pomidory z cukinią w zalewie z octu i oliwy. Do ich przygotowania potrzebna jest dość spora ilość obu wspomnianych przeze mnie warzyw, oliwa z oliwek, pestki dyni oraz delikatna marynata na bazie octu jabłkowego. Warzywa po pokrojeniu należy upiec, ułożyć w słoikach, zalać oliwą oraz marynatą, a na końcu pasteryzować.
Pomidory z cukinią w zalewie sprawdzają się jako przekąska, podane do wędlin, jajek oraz serów. Można je również śmiało podać jajko dodatek do pieczonych mięs.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pomidory i cukinię w zalewie.
- 5 dkg pestek z dyni
- 2 kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 10 dużych ząbków czosnku
- 6 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 pełne łyżeczki soli
- 50 ml octu jabłkowego
- 3 dkg cukru kryształu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 150 ml soku powstałego z pomidorów i cukinii
Jak zrobić pomidory i cukinię w zalewie.
Pomidory wraz ze skórką umyć, osuszyć i pokroić w plastry o średnicy jednego centymetra każdy. Pokrojone pomidory włożyć do miski, dodać łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju, wymieszać i odstawić na 15 minut. Kolejno, plastry pomidorów ułożyć jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, dodać obrane ząbki czosnku oraz rozmaryn. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczone warzywa wraz z rozmarynem przełożyć do miski.
Cukinię wraz ze skórką podobnie jak pomidory umyć, osuszyć po czym pokroić na plastry o średnicy jednego centymetra. Krążki cukinii włożyć do miski, dodać łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie plastry cukinii układać na blasze do pieczenia, jeden obok drugiego. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczoną cukinię przełożyć do miski.
Do garnka wlać sok powstały z cukinii i pomidorów, ocet jabłkowy oraz cukier kryształ. Zagotować i od momentu zagotowania, gotować przez 4 minuty.
Do każdego z uprzednio wyparzonych słoików wsypać pestki dyni, włożyć upieczony czosnek, rozmaryn, upieczone plastry cukinii oraz pomidorów. Cukinię i pomidory układać naprzemiennie. Kolejno, do każdego ze słoików w miarę równomiernie rozlać oliwę z oliwek i wlać wrzący wywar z garnka. Każdy słoik bardzo dokładnie zakręcić.
Pasteryzowanie słoików.
Do pasteryzacji należy użyć w miarę dużego i szerokiego garnka. Na dnie garnka układamy ściereczkę, wstawiamy słoiki i wlewamy wodę. Wody powinno być na tyle, aby sięgała do 2/3 wysokości każdego słoika. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na średnim ogniu z tendencją do małego. Woda musi się gotować lecz nie może tego robić zbyt energicznie, aby słoiki nam nie popękały. W zależności od wielkości słoików pasteryzujemy przez 15 do 20 minut. Następnie, bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki, dokręcamy, odwracamy do góry nogami i układamy na miękkim ręczniku lub ściereczce. Słoiki przykrywamy dodatkową ściereczką i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie słoiki ustawiamy w normalnej pozycji, czyli pokrywką do góry. Odkładamy w chłodne miejsce.

Warto wiedzieć robiąc pomidory i cukinię w zalewie.
Plastry pomidorów i cukinii powinny być ułożone na blasze obok siebie, nie jeden na drugim. Należy je zatem piec partiami, nie całość na raz a jedynie część jednorazowo.
Po dodaniu soli i oleju warzywa puszczą wodę. Ten powstały z cukinii i pomidorów sok ma posłużyć jako jeden ze składników zalewy. Jeśli warzywa nie puszczą 150 ml soku, wtedy jego niedobór należy uzupełnić wodą.
Najlepsza do marynowania będzie cukinia o miękkich pestkach lub zupełnie bez pestek. Małe i średnie sztuki cukinii sprawdzą się najlepiej w tym przepisie.
Pomidory i cukinia powinny trafić do wyparzonych słoików. Ja słoiki wyparzam w piekarniku. Najpierw każdy słoik dokładnie myję w gorącej wodzie z płynem, płuczę, osuszam i układam na blasze. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza na 12-15 minut.
Z podanych ilości składników wychodzi około 2.3 l.
Lubisz połączenie pomidorów z cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gnocchi z ricotty.

Dodaj komentarz