Krokiety z ziemniaków
||

Krokiety ziemniaczane z parówką

Jeśli lubisz krokiety robione z ziemniaków, to ten przepis na krokiety ziemniaczane z parówką przypadnie Ci do gustu. Do przygotowania krokietów ziemniaczanych z parówką potrzebne są ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajko, parówki oraz ser żółty. Masa ziemniaczana doprawiona jest odrobiną soli oraz pieprzu, po czym faszerowana jest parówkami, a następnie panierowana w mące, jaku oraz bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażone są na gorącym oleju. Te krokiety ziemniaczane z parówką są nie tylko bardzo smaczne, są również tanie do zrobienia. Krokiety podać można z dowolnym sosem takim jak ketchup lub sos pomidorowy. Ja podaję je z sosem beszamel i zachęcam Was do wypróbowania takiego właśnie podania tychże krokietów.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Krokiety z ziemniaków
Krokiety ziemniaczane

Składniki na krokiety ziemniaczane z parówką.

  • 600 g ugotowanych ziemniaków w skórce
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 10 sztuk cienkich parówek
  • 50 g sera żółtego

Panierka:

  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia.

Do podania: sos beszamel. Sos przygotujesz według przepisu TUTAJ.

Jak zrobić krokiety ziemniaczane z parówką.

Ugotowane i nadal ciepłe ziemniaki w skórce przegnieść przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej formować kulki, które rozpłaszczać na dłoni. Placki, które powstaną z masy ziemniaczanej powinny być na tyle długie i szerokie, aby można było swobodnie owinąć nimi parówki. Na środku każdego placka ułożyć parówkę, posypać odrobiną tartego sera żółtego, po czym owinąć dokładnie masą ziemniaczaną. Formować krokieta o owalnym kształcie.

Uformowane krokiety obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku a na końcu w bułce tartej. Krokiety ułożyć na talerzyku, który włożyć na 20 minut do lodówki. Na duża patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wykładać krokiety. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron, powinno to zająć 6-7 minut. Usmażone krokiety polecam podać z sosem beszamel.

Krokiety z ziemniaków
Krokiety ziemniaczane

Warto wiedzieć robiąc krokiety ziemniaczane z parówką.

Użyłam parówek Franktfurterek. Każda parówka miała długość 9-u centymetrów.

Nie obierałam ziemniaków ze skórki, jedyne co zrobiłam przed ich ugotowaniem to ich dokładne umycie.

Jeśli w trakcie formowania krokietów masa ziemniaczana klei się do dłoni, dłonie można od czasu do czasu przepłukać w zimnej wodzie.

Z podanych ilości składników wychodzi 10 sztuk krokietów. Jeśli użyjecie krótszych parówek uzyskacie więcej sztuk krokietów.

Lubisz krokiety ziemniaczane? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krokiety serowo-ziemniaczane.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krokiety ziemniaczane z parówką
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *