Jeśli lubisz krokiety robione z ziemniaków, to ten przepis na krokiety ziemniaczane z parówką przypadnie Ci do gustu. Do przygotowania krokietów ziemniaczanych z parówką potrzebne są ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, jajko, parówki oraz ser żółty. Masa ziemniaczana doprawiona jest odrobiną soli oraz pieprzu, po czym faszerowana jest parówkami, a następnie panierowana w mące, jaku oraz bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażone są na gorącym oleju. Te krokiety ziemniaczane z parówką są nie tylko bardzo smaczne, są również tanie do zrobienia. Krokiety podać można z dowolnym sosem takim jak ketchup lub sos pomidorowy. Ja podaję je z sosem beszamel i zachęcam Was do wypróbowania takiego właśnie podania tychże krokietów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krokiety ziemniaczane z parówką.
- 60 dkg ugotowanych ziemniaków w skórce
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 10 sztuk cienkich parówek
- 5 dkg sera żółtego
Panierka:
- 1 jajko
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia.
Do podania: sos beszamel. Sos przygotujesz według przepisu TUTAJ.
Jak zrobić krokiety ziemniaczane z parówką.
Ugotowane i nadal ciepłe ziemniaki w skórce przegnieść przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej formować kulki, które rozpłaszczać na dłoni. Placki, które powstaną z masy ziemniaczanej powinny być na tyle długie i szerokie, aby można było swobodnie owinąć nimi parówki. Na środku każdego placka ułożyć parówkę, posypać odrobiną tartego sera żółtego, po czym owinąć dokładnie masą ziemniaczaną. Formować krokieta o owalnym kształcie.
Uformowane krokiety obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku a na końcu w bułce tartej. Krokiety ułożyć na talerzyku, który włożyć na 20 minut do lodówki. Na duża patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wykładać krokiety. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron, powinno to zająć 6-7 minut. Usmażone krokiety polecam podać z sosem beszamel.

Warto wiedzieć robiąc krokiety ziemniaczane z parówką.
Użyłam parówek Franktfurterek. Każda parówka miała długość 9-u centymetrów.
Nie obierałam ziemniaków ze skórki, jedyne co zrobiłam przed ich ugotowaniem to ich dokładne umycie.
Jeśli w trakcie formowania krokietów masa ziemniaczana klei się do dłoni, dłonie można od czasu do czasu przepłukać w zimnej wodzie.
Z podanych ilości składników wychodzi 10 sztuk krokietów. Jeśli użyjecie krótszych parówek uzyskacie więcej sztuk krokietów.
Lubisz krokiety ziemniaczane? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krokiety serowo-ziemniaczane.

Dodaj komentarz