Kluski leniwe znane także pod nazwą “leniwe” oraz “pierogi leniwe”, są to przygotowywane z mąki, twarogu oraz jajek duże kluski. Leniwe są prostym, a do tego tanim do przygotowania daniem. Sprawdzają się podane na obiad oraz jako deser. Danie to podać można zarówno na słodko jak i na wytrawnie. W wersji na słodko leniwe najczęściej podawane są z dodatkiem słodkiej śmietanki, cukru, owoców oraz cynamonu. W wersji wytrawnej pierogi leniwe podawane są z kwaśną śmietaną oraz okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą. Pierogi leniwe smakują pysznie podane jako danie główne, ale zaserwować można je również jako dodatek do innych dań na przykład gulaszu rybnego. Polecam Wam wypróbowanie poniższego przepisu na leniwe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kluski leniwe.
- 50 dkg twarogu półtłustego
- 2 duże jajka
- 10 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 5 dkg masła
- 3 łyżki bułki tartej
Jak zrobić kluski leniwe.
Do miski włożyć twaróg, jajka oraz 1/4 łyżeczkę soli. Za pomocą widelca najpierw rozgnieść ser, a następnie dobrze wymieszać całość. Kolejno, stopniowo dodać przesianą przez sitko mąkę i zarobić ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, wyrabiać jeszcze przez kilka sekund, po czym podzielić na cztery części. Z każdej z części uformować długi wałek o średnicy 3-ch centymetrów, który na całej długości lekko spłaszczyć bokiem noża. Tak przygotowane ciasto kroić na ukośne kawałki o długości 3,5-4 centymetra każdy.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Wody w garnku powinno być dość sporo, po to aby kluski mogły w niej swobodnie pływać i nie sklejać się. Na gotującą się wodę ostrożnie włożyć leniwe. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć garnek pokrywką i zaczekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. W tym momencie delikatnie przemieszać kluseczki, po czym gotować je przez około 2 minuty. Leniwe kluski wyjąć na durszlak za pomocą łyżki cedzakowej, przelać zimną wodą i odstawić na chwilę, aby ociekły z wody.
Na patelnię włożyć masło, roztopić. Kiedy masło jest płynne dodać bułkę tartą i smażyć razem na średnim ogniu przez około minutę. Kluski leniwe podawać kiedy jeszcze ciepłe, polane omastą z masła i bułki tartej.

Warto wiedzieć robiąc kluski leniwe.
Twaróg dość dobrze rozgniotłam widelcem, nie przepuszczałam go przez maszynkę. Jeśli chcecie osiągnąć niemalże kremową konsystencję leniwych zmielcie twaróg co najmniej raz w maszynce.
Po wrzuceniu klusek na gotującą się wodę koniecznie należy zmniejszyć ogień na mały bądź średni. Jeśli kluski będą gotować się na zbyt dużym ogniu, w trakcie gotowania po prostu będą się rozpadać.
Lubisz dania z białym serem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z serem i boczkiem.


Dodaj komentarz