Bułeczki cynamonowe na cieście drożdżowym to słodki wypiek, który podać można do porannej kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe, z którego powstają cynamonki przygotowuję z mąki pszennej, mleka, masła, cukru, drożdży oraz jajka. Po dokładnym połączeniu składników i wyrośnięciu ciasta, cienko je wałkuję, wypełniam nadzieniem cynamonowym, zwijam w rulon i kroję na kawałki. Do przygotowania nadzienia cynamonowego wykorzystuję tylko trzy składniki. Jest to masło, cynamon i brązowy cukier. Składniki te ucieram ze sobą tak długo, aż uzyskam puszystą masę. Uformowane bułki odkładam do wyrośnięcia, a kiedy zwiększą swoją objętość, piekę. Upieczone bułeczki cynamonowe bardzo dobrze studzę i kiedy zimne, dokładnie pokrywam polewą na bazie serka kremowego, cukru pudru, masła i soku z cytryny.
Polecam Wam poniży przepis na bułeczki cynamonowe. Te domowe cynamonki są puszyste, słodkie i idealnie sprawdzają się podane na śniadanie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki cynamonowe.
Ciasto drożdżowe:
- 320 ml letniego mleka
- 1 duże jajko
- 3 dkg świeżych drożdży
- 65 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 8 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 dkg płynnego masła
Nadzienie cynamonowe:
- 10 dkg miękkiego masła
- 1 i 1/4 łyżki cynamonu
- 15 dkg brązowego cukru
Polewa serowa:
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 dkg serka kremowego
Dodatkowo:
- odrobina masła do wysmarowania formy
Jak zrobić bułeczki cynamonowe.
Przygotowanie ciasta drożdżowego.
Do miseczki wlać letnie mleko, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wsypać do miski. Do mąki dodać płynne drożdże, cukier puder, sól, miękkie masło, wanilię oraz jajko. Wymieszać, po czym zacząć wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut. Ja do wyrabiania ciasta używam miksera kuchennego. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, którą przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło.
Przygotowanie nadzienia cynamonowego i polewy serowej.
Brązowy cukier, miękkie masło oraz cynamon włożyć do miski. Ucierać przez około 5 minut, do momentu uzyskania puszystej masy o kremowej konsystencji.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać razem przez około 8 minut. Kolejno, nadal ucierając mniejszymi partiami dodać serek kremowy, a na końcu sok z cytryny.
Formowanie bułeczek cynamonowych.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości 40 na 40 centymetra. Na całej powierzchni ciasta dokładnie rozsmarować nadzienie cynamonowe, po czym zaczynając od jednego z boków zwinąć ciasto w rulon. Rulon z ciasta pokroić na 16 części, które układać nadzieniem do góry, w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej masłem. Pomiędzy bułeczkami należy zachować około 2-u/3-y centymetrowe odstępy, gdyż w trakcie wyrastania bułki powiększają swoją objętość. Tak przygotowane cynamonki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić bułki. Bułeczki cynamonowe piec przez 35-40 minut. Upieczone bułki po wyjęciu z piekarnika wystudzić i kiedy zimne dokładnie pokryć polewą z serka kremowego.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki cynamonowe.
W nadzieniu cynamonowym najlepszy będzie drobno-mielony brązowy cukier. Jeśli nie uda Wam się takiego dostać w sklepie zmielcie go w młynku.
Z podanych ilości składników wychodzi 16 sporej wielkości bułeczek. Ja tę ilość bułek piekę w dwóch dużych formach do pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać płaskie i nieco bardziej okrągłe cynamonki, ułóżcie je przed upieczeniem w większych odstępach od siebie. Dodatkowo ciasto możecie podzielić na więcej, aniżeli 16 części i po ich ułożeniu w formie do pieczenia, każdy kawałek ciasta lekko spłaszczcie dłonią.
Serek kremowy, po który sięgam robiąc polewę serową to serek typu Philadelphia.
Bułeczki po wierzchu posypać można drobno pokrojonymi orzechami. Sięgnąć można po orzechy włoskie, pistacje, pecan oraz laskowe.
Lubisz bułeczki drożdżowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki czosnkowe.


Dodaj komentarz