Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu
||||

Surówka z czerwonej kapusty, fig i granatu

Surówka z czerwonej kapusty z suszonymi figami i granatem to propozycja na bezmięsny dodatek do mięs. Dzięki wykorzystaniu słodkich fig ta wegańska surówka nabiera lekko-słodkiego smaku, natomiast dodatek granatu nadaje jej delikatny akcent cierpkości. Tego typu surówka jest fajnym dodatkiem zwłaszcza do smażonych oraz grillowanych mięs jak i serów. Przygotowanie surówki jest szybkie, łatwe i zaczynam je na ogół od poszatkowania kapusty. Kolejno kroję figi, natkę i siekam orzechy. Z granatu wyjmuję ziarna i robię to poprzez opukanie zewnętrznej strony tego owocu tępą stroną noża. W małej miseczce łączę składniki dressingu a następnie zalewam nim uprzednio pokrojone warzywa i owoce.

Ta prosta surówka z kapusty pasuję świetnie do poniższych dań:

Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu
Surówka z kapusty, fig i granatu

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu.

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 100 g suszonych fig
  • 1/2 granatu
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 50 g prażonych orzechów włoskich bądź pekan
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu
Surówka z kapusty, fig i granatu

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu.

Czerwoną kapustę poszatkować na szatkownicy bądź drobno pokroić nożem, po czym włożyć do miski. Suszone figi pokroić na cienkie plasterki, prażone orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki, natomiast natkę pietruszki drobno pokroić. Z granatu wyjąć ziarna. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, miodem, solą oraz pieprzem. W dużej misce połączyć szatkowaną kapustę, ziarna granatu, figi, orzechy oraz natkę pietruszki. Dressingiem z miseczki zalać składniki w misce i wymieszać. Gotową surówkę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu
Surówka z kapusty, fig i granatu

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu.

Miód płynny zastąpić można syropem z agawy.

Orzechy prażę na dobrze rozgrzanej patelni, na malutkim ogniu przez około 5 minut.

Lubisz surówki z czerwonej kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Przepis na czerwoną kapustę duszoną.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu
Surówka z kapusty, fig i granatu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z czerwonej kapusty, fig i granatu
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *