Po udka z kurczaka sięgam wtedy kiedy zależy mi na tym, aby porcje kurczaka nie były zbyt duże. Wiadomo, udka z kurczaka bywają dość sporych rozmiarów i nie zawsze osoby, którym je serwuję dają radę wszystko zjeść. W takich to właśnie sytuacjach sprawdzają się podudzia. Można przygotować ich większą ilość i jeśli ktoś ma ochotę na dokładkę, śmiało takową zaserwować 🙂
Jeśli chodzi o czas gotowania to podudzia gotują się zdecydowanie krócej niż udka. Można zatem zaoszczędzić odrobinę czasu na robieniu obiadu lub lunchu. Polecam Wam poniższy przepis na pieczone podudzia z kurczaka, zwłaszcza w tym momencie gdyż dostępne grzyby leśne, które to są jednym ze składników tego dania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pieczone podudzia kurczaka.
- 1 kg udźca z kurczaka
- 15 dkg grzybów leśnych
- 12,5 dkg surowego boczku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml wody
- 2 średniej wielkości białe cebule
- 100 ml śmietanki (30%)
- natka pietruszki do posypania

Jak zrobić pieczone podudzia z kurczaka.
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i lekko przyrumienić smażąc na małym ogniu. Kolejno, dodać udziec z kurczaka oraz olej słonecznikowy i smażyć przez 5 minut, aż skórka kurczaka delikatnie się zrumieni. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne, sól, pieprz oraz cebulę. Smażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać białe wino i kontynuować smażenie do momentu, aż połowa wina wyparuje. W tym momencie dodać wodę oraz śmietankę. Zagotować całość, zdjąć z ognia i delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso posypać świeżo krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc pieczone podudzia z grzybami.
Grzyby leśne zastąpić można pieczarkami.
Zamiast wina wytrawnego można użyć wina półsłodkiego.
Udziec zaserwowałam z puree ziemniaczanym ze szpinakiem. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką.

No to obiad na dziś ustalony 🙂 dzięki