Ser żółty bardzo często podaję z dodatkiem chutney, suszonych fig, winogrona lub miodu. Połączenie intensywnego smaku sera ze słodkim smakiem owoców bardzo przypadło mi do gustu, dlatego też postanowiłam je wykorzystać także w sałatce. Bazą tej sałatki są świeże listki zielonej mizuny oraz listki rokietty siewnej. Mizuna czyli inaczej musztardowiec lub musztarda japońska, to zioło o lekko pikantnym i pieprznym smaku. Listki tego zioła są postrzępione i mają zielony bądź zielono-purpurowy kolor. Z kolei rokietta siewna zwana często rukolą ma lekko orzechowy, pikantny smak i strzępiaste listki w zielonym kolorze. Listki obu tych roślin mają intersujący smak, który wręcz idealne komplementuje dodatek intensywnego sera żółtego oraz suszonych fig.
Sałatkę doprawiłam świeżą papryczką jalapeno oraz dressingiem na oliwie, miodzie, soku z cytryny oraz musztardzie. Sałatka z sera i fig jest lekko pikantna, odrobinę słodka i aromatyczna w smaku. Ta prosta sałatka sprawdza się świetnie podana na lunch, na kolację, jako przystawka oraz jako sałatka na grilla. Robi się ją bardzo szybko, w mniej niż 10 minut, a dodatkowym jej atutem jest fakt, iż nie ma potrzeby gotowania czegokolwiek. Polecam wam ten przepis na sałatkę z sera i fig i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z serem i figami.
- 10 dkg mieszanki liści musztardowca i rokietty siewnej
- 1 papryczka jalapeno
- 10 dkg twardego sera np. Gouda lub Cheddar
- 5 sztuk suszonych fig
Dressing:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- szczypta soli

Jak zrobić sałatkę z serem i figami.
Listki mizuny oraz listki rokietty siewnej umyć, osuszyć i włożyć do miski. Żółty ser pokroić na cienkie plasterki, które kolejno połamać w dłoniach i dodać do znajdujących się w misce listków. Suszone figi pokroić na plasterki, papryczkę jalapeno pokroić w kostkę, po czym całość połączyć ze składnikami znajdującymi się w misce.
W kubku wymieszać oliwę z miodem, sokiem z cytryny, musztardą oraz szczyptą soli. Dressingiem z kubeczka zalać składniki w misce i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z serem i figami.
W sałatce wykorzystałam liście musztardowca. Musztardowiec inaczej zwany jest mizuną. Do kupienia dostępna jest mizuna zielona oraz mizuna czerwona. Ja sięgnęłam po mieszankę obu, ale liście zielonej dominowały nad liśćmi czerwonej.
Tę sałatkę sugeruję przygotować z dodatkiem intensywnego w smaku sera żółtego. Może to być ser Cheddar, Gouda, Emmentaler oraz każdy inny twardy ser żółty.
Sięgnęłam po płynny miód akacjowy. Miód w tej sałatce zastąpić można syropem klonowym.
Lubisz dania z żółtym serem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chlebek z cukinią i żółtym serem.


Dodaj komentarz