Łosoś wędzony to ryba, po którą ostatnimi czasy sięgam dość regularnie. Obok sera i szynki jest ona jednym z moich ulubionych składników, które wykorzystuję robiąc śniadania oraz kolacje. Rybę tą podać można na wiele sposobów. I tak na przykład świetnie sprawdza się ona zaserwowana w formie carpaccio, na kanapkach, w bajglach, sałatkach, naleśnikach, nadzieniach oraz wielu innych daniach. Wyśmienicie komponuje się z serkiem kremowym, sokiem z cytryny jak i ze świeżymi ziołami. Jedynym minusem jaki nadal widzę jeśli chodzi o wędzonego łososia, jest jego cena, gdyż niestety ale nie należy on do najtańszych. Mimo wszystko zachęcam Was do jedzenia tejże ryby, gdyż jest ona bardzo zdrowa. A jeśli szukacie inspiracji na śniadanie bądź przystawkę, w której to króluje wędzony łosoś, poniżej zostawiam Wam kilka propozycji.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem.
- 1 łyżka marynowanych kaparów
- 15 dkg zielonej sałaty (u mnie sałata rzymska)
- 15 dkg łososia wędzonego w plastrach
- 10 dkg czerwonego ryżu
- 10 dkg zielonego ogórka sałatkowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 10 dkg selera łodygowego
- 5 dkg cebuli szalotki
- 4-5 łyżek sosu ranczerskiego
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu

Jak zrobić sałatkę z wędzonym łososiem.
Ziarna czerwonego ryżu ugotować według instrukcji na jego opakowaniu – mi zajęło to 30 minut. Ugotowany ryż odlać z wody i wystudzić, a kiedy zimny ułożyć na talerzu do serwowania.
Ogórka umyć, osuszyć po czym wraz ze skórką pokroić na cienkie plastry. Łodygą selera pokroić na cienkie plasterki, cebulę szalotkę drobno posiekać, a liście sałaty pokroić na średniej wielkości kawałki.
Ułożony na talerzyku ryż oprószyć częścią soli, a następnie ułożyć na nim pokrojone warzywa, które posypać pozostałą solą. Na warzywach rozrzucić kapary oraz ułożyć porwane w palcach plastry wędzonego łososia. Po wierzchu polać sosem ranczerskim, oprószyć świeżo-mielonym czarnym pieprzem i posypać sezamem.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z wędzonym łososiem.
Składniki sałatki ułożyć można na sobie warstwami, naprzemiennie lub wymieszać razem przed podaniem. Całość jest najlepiej polać sosem dopiero w momencie, w którym podajemy sałatkę.
Sól himalajską zastąpić można solą jodowaną. Należy jednak zmniejszyć jej ilość.
Zamiast cebuli szalotki sięgnąć można po szczypiorek, cebulę białą bądź zieloną cebulkę.
Przepis na sos ranczerski znajdziesz TUTAJ.
Lubisz dania z wędzonym łososiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane łososiem.


Świetny pomysł na lekkie i sycące danie, na śniadanie, lunch, kolację. Super 🙂
Pyszna i pożywna sałatka 😉
To prawda, łosoś ma jedną wadę w postaci ceny, ale walory smakowe i zdrowotne takich sałatek zdecydowanie to przewyższają. 🙂
Nie jadłam nigdy. Z chęcią bym spróbowała
Pyszna po prostu! Często jadam łososia, również w sałatkach.
Z chęcią spróbuję. Wygląda pysznie