Zapiekana tortilla z kurczakiem i warzywami to danie, które świetnie sprawdza się podane na obiad lub jako przekąska. W daniu tym placki tortilli wypełniłam nadzieniem z mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli oraz cukinii. Dodatkowo, po nałożeniu nadzienia na placki tortilli, posypałam je serem żółtym i polałam sosem pomidorowym z dodatkiem papryki. Po zwinięciu tortille ułożyłam w naczyniu do zapiekania i polałam intensywnie pozostałym sosem oraz posypałam resztą sera. Całość trafiła do piekarnika na niemalże godzinę. Najwięcej czasu zajęło mi chyba przygotowanie nadzienia, jednak trwało to niecałe 30 minut. Sosu pomidorowego nie gotowałam długo, podsmażyłam jedynie cebulę, a po dodaniu do niej pozostałych składników, całość była na ogniu tylko przez chwilkę.
Robiąc to danie sięgnąć można po pszenne bądź kukurydziane placki tortilli. Ja na ogół wybieram pszenne placki tortilli, gdyż nie pękają one w trakcie zwijania, co czasem zdarza się przy tortillach kukurydzianych. Tak zapieczoną tortillę uwielbiam serwować z dodatkiem kwaśnej śmietany, lecz danie to podać można również bez dodatków. Ta tortilla na ciepło z kurczakiem i warzywami jest łatwa do przygotowania, dlatego też zachęcam was do jej zrobienia w domu. Poniżej zostawiam wam przepis na zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.
Nadzienie z kurczaka i warzyw:
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 15 dkg cebuli
- 30 dkg cukinii
- 20 dkg pieczarek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
Sos pomidorowy z papryką:
- 50 dkg pasty pomidorowej
- 15 dkg papryki marynowanej
- 10 dkg cebuli
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oleju
- mały pęczek natki pietruszki
Dodatkowo:
- 10 dkg tartego sera Ementaler
- 6 placków tortilli

Jak zrobić zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.
Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso włożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno dodać pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Dusić całość pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu z warzyw.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlać pastę pomidorową, dodać pokrojoną w paski paprykę marynowaną, sól, pieprz, oregano i smażyć razem przez 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodać drobno-krojoną natkę pietruszki.
Na blacie kuchennym ułożyć placki tortilli, a na każdym z nich równomiernie rozłożyć nadzienie z kurczaka oraz warzyw. Nadzienia nie kłaść na całym placku, a jedynie na jednym z jego brzegów. Kolejno, po wierzchu nadzienie posmarować 2 łyżkami sosu i posypać odrobiną tartego sera. Tortille zwinąć w rulon, podobnie jak to robimy z naleśnikami. Tak przygotowane tortille ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać po wierzchu pozostałym sosem i posypać pozostałym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Pierwsze 40 minut zapiekać pod przykryciem, a ostanie 10 minut bez.

Warto wiedzieć robiąc zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.
Cukinii nie obieram ze skórki. Pieczarek nie myję, a jedynie oczyszczam papierowym ręcznikiem.
Łącznie używam 6-u placków tortilli o średnicy 20-u centymetrów każdy.
Tak przygotowane tortille podać można z keksem kwaśnej śmietany.
Lubisz dania z tortillą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z tortilli z szynką i serem.


A nie pokryte sosem tortile nie spieką się na wiórek ?
Można cały wierzch pokryć sosem i wtedy nie będzie takiego problemu 😉
W tortillach cenię sobie to, że można je przygotowywać na wiele sposóbów. Ten jest naprawdę ciekawy!
Z tortillą można przygotować zawsze coś pysznego i stosunkowo szybko. Na pewno jeszcze wrócę do przepisu. 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki! Dziękuję za świetny przepis 🙂
Szybko i smacznie! Na pewno spróbuję