Drożdżówki to bułeczki, które uwielbiam piec. Zarówno te na słodko jak i te z wytrawnym nadzieniem, cieszą się w moim domu niezwykłym powodzeniem. Ciasto, z którego powstają słodkie drożdżówki robię nieco inaczej, aniżeli to które jest podstawą moich drożdżówek wytrawnych. Słodkie drożdżówki przygotowuję na cieście z dodatkiem cukru, jajek oraz masła. Z kolei drożdżówki na słono robię na cieście, do którego nie dodaję ani jajek ani cukru, a masło bardzo często zastępuję w nim olejem lub oliwą z oliwek. Bułeczki drożdżowe przygotowane na takim cieście są lekkie, puszyste i mają nieco jaśniejszy kolor, aniżeli te robione na cieście z dodatkiem masła oraz cukru.
Przepis na wytrawne drożdżówki, którym dzielę się z Wami poniżej sprawdzi się jak znalazł w sytuacjach, w których macie ochotę połączyć ser z orzechami i suszonymi owocami. Konkretniej rzecz biorąc, nadzienie którym wypełnione są te drożdżowe bułki to połączenie aromatycznego sera brie, suszonej żurawiny oraz pistacji. Ser brie świetnie sprawdza się w tym zestawieniu. Słodycz suszonej żurawiny oraz chrupkość pistacji wraz z ich niepowtarzalnym smakiem, świetnie podkreślają smak sera i idealnie się z nim komponują. Bułeczki robi się bardzo przyjemnie, w miarę szybko nie licząc czasu, który musimy dać ciastu oraz gotowym bułkom na wyrośnięcie. Upieczone bułki polecam podawać na śniadanie lub jako przekąskę. Poniżej zostawiam Wam przepis na bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną.
Ciasto drożdżowe:
- 4 dkg drożdży instant
- 190 ml letniej wody
- 35 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 10 dkg sera brie
- 2 łyżki pistacji
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 jajko do posmarowania

Jak zrobić bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną.
Przygotowanie wytrawnych drożdżówek zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Do małej miski wlać wodę, wsypać drożdże instant, dodać trzy łyżki mąki i wymieszać. Kolejno, odstawić na 10 minut, aby drożdże wyrosły. W międzyczasie do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól, miód, a następnie także wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 8 minut, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę, aby ciasto drożdżowe wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, każdą uformować w kulkę, którą rozciągnąć w dłoniach, a po jej środku zrobić wgłębienie. Całość posmarować jajkiem, po czym na powstałym w cieście wgłębieniu ułożyć kilka kawałków sera brie, które posypać grubo-siekanymi pistacjami oraz żurawiną. Ciasto wokół nadzienia posypać czarnuszką i tak przygotowane bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia ułożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić wyrośnięte drożdżówki. Bułki drożdżowe piec przez 24-26 minut. Upieczone bułeczki można podać udekorowane listkami oregano.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną.
Po uformowaniu ciasta drożdżowego w kulki, każdą z kulek rozciągam w palcach w taki sposób, aby pośrodku uzyskać wgłębienie. Boki kulek mają najczęściej szerokość 1,5-2 centymetra. Średnica każdej z bułek po rozciągnięciu ciasta wynosiła 8 centymetrów.
Bułeczki są upieczone po 24-ch minutach, ale jeśli lubicie bardziej przypieczone ciasto potrzymajcie je w piekarniku przez kolejne 2 minuty.
Ser brie kroję w średniej wielkości kostkę, a pistacje siekam na grube kawałki. Na jednej bułeczce układam około 5 kosteczek sera.
Czarnuszkę zastąpić można czarnym bądź białym sezamem.
Lubisz dania z serem brie? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczony patison.


Bardzo lubię piec drożdżówki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam robić wytrawnych. Ten przepis na pewno mnie do tego zachęcił. 🙂
Bardzo apetycznie 🙂 Jestem wielką fanką serów, więc na pewno spróbuję tego przepisu.