Rolada marchewkowa z serem
|||

Rolada marchewkowa z nadzieniem serowym

Prosta rolada marchewkowa wypełniona kremowym nadzieniem z serka, ricotty, sera żółtego i szczypiorku to danie, które idealnie sprawdza się podane na przyjęciach. Podstawą tej prostej rolady jest puszyste ciasto marchewkowe, robione w większości z tartej marchwi, odrobiny mąki oraz jajek. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smaruje się nadzieniem z trzech rodzajów sera. Poza serkiem kremowym w nadzieniu znaleźć można także ser ricotta oraz ser żółty. Do smaku nadzienie doprawione jest solą, pieprzem oraz świeżo-krojonym szczypiorkiem. Polecam Was poniższy przepis na roladę marchewkową z nadzieniem serowym i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rolada marchewkowa z nadzieniem serowym i szczypiorkiem
Rolada marchewkowa

Składniki na roladę marchewkową z nadzieniem serowym.

Ciasto marchewkowe:

  • 1 łyżka oleju
  • 500 g marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 40 g mąki pszennej
  • 5 jajek „M”
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie serowe:

  • 1/2 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g sera żółtego
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 150 g serka kremowego np. Philadelphia

Jak zrobić roladę marchewkową z nadzieniem serowym.

Ciasto marchewkowe: na patelnię włożyć tartą na średniej wielkości oczkach tarki marchew, olej oraz masło. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10-12 minut, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Usmażoną marchew wystudzić.

Wystudzoną marchew przełożyć do miski, dodać pieprz, sól, żółtka – po jednym na raz, cały czas mieszając. Kolejno dodać proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Białka włożyć do osobnej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszać do marchwi znajdującej się w drugiej misce, po czym wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-22 minuty. Upieczone ciasto wystudzić.

Nadzienie serowe: do miski włożyć ser ricotta, serek kremowy oraz tarty na średniej wielkości oczkach tarki ser żółty. Wymieszać. Dodać łyżkę drobno-krojonego szczypiorku, sok z cytryny, zioła prowansalskie oraz sól. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta marchewkowego usunąć papier do pieczenia, a ciasto dokładnie pokryć nadzieniem serowym, które po wierzchu posypać pozostałym szczypiorkiem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, którą owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Rolada marchewkowa z serem
Rolada marchewkowa

Warto wiedzieć robiąc roladę marchewkową z nadzieniem serowym.

Ciasto marchewkowe piekłam na metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 37 na 25 centymetra.

W nadzieniu wykorzystać można dowolny rodzaj sera żółtego. Postawić można na przykład na Ementaler lub Goudę.

Lubisz rolady warzywne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę buraczkową z serkiem i śledziem.

Rolada marchewkowa z nadzieniem
Rolada marchewkowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rolada marchewkowa z nadzieniem serowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *