Sałatka z tuńczykiem to bez wątpienia jedna z tych sałatek, które bardzo lubię robić. Do sałatki poza tuńczykiem dodaję zazwyczaj ryż lub makaron, cebulę, pomidory, ogórka, paprykę oraz jajka. Przyprawiam majonezem i śmietaną.
Odkąd mój mąż nie za bardzo może jeść majonez staram się robić sałatki, które doprawiam sosem jogurtowym. Tak stało się i tym razem. Sałatka z tuńczyka z makaronem orecchiette doprawiona jogurtem wyszła bardzo smaczna.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z tuńczyka.
- 20 dkg makaronu orecchiette tricolore (trójkolorowy)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 10 dkg tuńczyka w zalewie
- 3 łodygi selera
- 20 dkg ogórka sałatkowego
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- pieprz do smaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 20 dkg jogurtu naturalnego
Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem.
Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Na moim pisało 16-18 minut (gotowałam 18). Ugotowany wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Selera naciowego pokroić na małe kawałki. Ogórka obrać, usunąć miękką część z ziarnami. Pokroić w małą kostkę. Tuńczyka odlać z zalewy.
Do kubeczka wsypać łyżeczkę soli, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Wymieszać.
W misce wymieszać makaron, pokrojone warzywa i tuńczyka. Zalać sosem jogurtowym. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę makaronową.
Wykroiłam z ogórka miąższ z ziarnami dlatego, iż kiedy go zostawiam sałatka podchodzi mi wodą.
Makaron orecchiette możecie kupić także w wersji jednokolorowej. Ta trójkolorowa prezentuje się jednak fajnie.
Lubisz sałatki z tuńczykiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka.
Dodaj komentarz