Od ostatnich trzech tygodni jestem w domu non stop. Wyszłam może trzy razy do sklepu, który jest ode mnie rzut beretem. Do minimum staram się minimalizować wyjścia z domu a co za tym idzie zakupy spożywcze.
W zaistniałej sytuacji domowe pieczywo jest nie tylko koniecznością ale i przyjemnością 🙂 Ciepłe, pachnące bułki czy chleb jemy z mężem praktycznie co drugi dzień na śniadanie. Teraz jak nigdy wcześniej mam sporo czasu na eksperymentowanie i próbowanie nowych przepisów.
Takim trochę eksperymentem jest chleb pszenno-żytni, do przygotowania którego użyłam soku z ogórków kiszonych. Powiem Wam, iż nawet po upieczeniu ten sok był w chlebie wyczuwalny. Dodatkowo do ciasta dodałam kminek w ziarnach, który jeszcze bardziej podkreślił smak chleba.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb pszenno-żytni.
- 22,5 dkg mąki pszennej
- 22,5 dkg mąki żytniej
- 1,5 łyżki kminku w ziarnach
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 dkg drożdży
- 140 ml letniej wody
- 180 ml soku z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka miodu
Jak zrobić chleb na soku z ogórków.
Do kubka włożyć drożdże, 2 łyżki mąki pszennej i trzy łyżki wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Pozostałą mąkę pszenną połączyć z mąką żytnią, przesiać przez sitko. Do mąki dodać letnią wodę, letni sok z ogórków, miód oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać po czy dodać sól oraz kminek.
Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Wyrobione włożyć do okrągłej miski wyłożonej oprószoną mąką ściereczką. Miskę przykryć i odstawić w miejsce do wyrośnięcia na godzinę do półtorej lub do momentu, w którym ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Formować w okrągły kształt delikatnie uciskając ciasto dłońmi tak, aby “wybić” z niego nieco powietrze. Uformowane ciasto położyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przed włożeniem do piekarnika w kilku miejscach naciąć po górze ostrym nożem.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć chleb, który piec przez 35 minut. Upieczony wystudzić najlepiej na metalowej kratce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc chleb pszenno-żytni.
Nie dodajcie od razu całej wody z sokiem z ogórków. W zależności od rodzaju mąki po jaką sięgniecie ciasto może potrzebować ich nieco mniej. Ja wykorzystałam podaną wyżej ilość.
Chleb możecie upiec na samym soku z ogórków lub na samej wodzie. Koniecznie jednak dodajcie do niego kminek. Chlebek będzie pyszny i pachnący.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chlebek bananowy z mlekiem w proszku.
Dodaj komentarz