Polacy uwielbiają śledzie i bez dwóch zdań te ryby są popularną przekąską na imprezach i wszelakich spotkaniach towarzyskich. Do wyboru mamy śledzie solone, śledzie w occie a także śledzie w oleju. W sklepach dostępne są również gotowe śledzie w przeróżnych sosach czy z całą gamą różnorodnych dodatków. Do moich ulubionych należą śledzie w oleju i po te właśnie śledzie sięgam najczęściej. Lubię je zajadać same bez żadnych dodatków bądź używać ich jako podstawy sałatek, roladek czy komponować z dodatkami takimi jak cebula, żurawina, sos pomidorowy oraz wieloma innymi.
Śledzie w sosie musztardowym to jedno z tych dań rybnych, w którym używam śledzi w oleju. Przygotowanie tychże śledzi jest nie tylko szybkie ale również bardzo łatwe. Zrobić je można na chwilę przed przybyciem gości i zajadać się nimi niemalże od razu. Poza rybami dodaję także warzywa, w tym akurat przypadku jest to cebula a całość łączę z sosem bazującym na musztardzie ziarnistej, majonezie i kwaśnej śmietanie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na szybkie śledzie w sosie musztardowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie w sosie musztardowym.
- 400 g filetów śledziowych w oleju
- 150 g cebuli
- 500 ml wrzącej wody
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 2,5 łyżki musztardy ziarnistej
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym.
Obraną cebulę przekroić wzdłuż na pół, po czym każdą połowę pokroić na cienkie plastry lub w piórka. Pokrojoną cebulę włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Kolejno wylać na durszlak i odstawić na chwilę, aby cebula ociekła z wody i wystygła. Przetarte z nadmiaru oleju papierowym ręcznikiem śledzie pokroić na kawałki o szerokości 2,5-3 centymetry każdy. Do większej miski włożyć majonez, musztardę, pieprz, kurkumę, sok z cytryny, miód, kwaśną śmietanę i wymieszać za pomocą ręcznego ubijaka. Do sosu musztardowego włożyć cebulę oraz pokrojone śledzie, po czym delikatnie wymieszać. Przed podaniem śledzie przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc śledzie w sosie musztardowym.
W tym przepisie wykorzystuję miód płynny kwiatowy.
Sięgam po cebulę żółtą lecz zastąpić ją można cebulą szalotką bądź cebulą cukrową.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie po żydowsku.


Dodaj komentarz