Pierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grillowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej.
Ja najczęściej robię pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja na obiad jeśli chcemy zjeść mięso i chcemy je zjeść szybko.
Kiedy jednak mam trochę więcej czasu lubię eksperymentować w kuchni. Wtedy to na przykład przygotowuję faszerowaną pierś z kurczaka. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji jest kilkadziesiąt.
Ja dość często do faszerowanej piersi z kurczaka robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną.
Przepis dla Was poniżej jest na pierś z kurczaka faszerowaną pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na faszerowaną pierś kurczaka.
- 3 piersi z kurczaka
- 15 dkg wątróbki z kurczaka
- 15 dkg puree z dyni
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: folia aluminiowa.

Jak zrobić pierś kurczaka faszerowaną wątróbką.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć każdą wzdłuż na dwie części. Posolić 1/2 łyżeczką soli. Mięso położyć na drewnianej desce, rozbić na cienkie plastry tłuczkiem.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w małą kostkę wątróbkę i suszoną szałwię. Smażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę pieczoną dynię lub puree z dyni. Posolić pozostałą połową soli i przyprawić pieprzem. Zwiększyć ogień do średniego. Smażyć przez trzy minuty. Wystudzić.
Rozbite piersi z kury ułożyć na blacie. Na każdą wyłożyć chłodny farsz. Zawijać roladki. Najlepiej jest ułożyć farsz na prawym boku, zawinąć boki a następnie rolować. Z foli aluminiowej wydzielić sześć części. Każdą posmarować pozostałym olejem. Zawinięte piersi z kurczaka układać w foli, po czym folię szczelnie zawijać jak cukierki. Zawinięte mięso ułożyć na blasze do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec roladki przez 30 do 35 minut.

Warto wiedzieć robiąc faszerowane piersi kurczaka.
Puree z dyni oczywiście robię sama w domu. Naprawdę warto jest zrobić jego większą ilość i po prostu zamrozić.
Piekę dynię w piekarniku, całą albo czasami kroję w większe kawałki. Kiedy upieczona, studzę a następnie miksuję na jednolitą masę.
Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kurczaka.
Dodaj komentarz