Kulebiak przepis
||

Kulebiak

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego, który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach. Z kolei nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów, jest aromatyczne, pięknie pachnie i ma świetny smak. Polecam Wam zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kulebiak przepis
Kulebiak z kapustą

Składniki na kulebiak.

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko „L”

Nadzienie z kapusty i grzybów:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 ml wody
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczka ziaren kminku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziaren kminku

Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami.

Nadzienie z kapusty i grzybów.

Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wyjąć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka wraz z olejem i smażyć przez 4-5 minut. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, przesiekać nożem i dodać do podsmażonej cebuli. Do tego samego garnka dodać pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez około 40 minut lub do momentu, w którym woda całkowicie wyparuje. Tak przygotowane nadzienie z kapusty i grzybów wystudzić.

Przygotowanie ciasta drożdżowego, formowanie i pieczenie kulebiaka.

Do wysokiego kubka włożyć drożdże, cukier i letnie mleko. Wymieszać, po czym odstawić na 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez 7-8 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość około 30 na 35 centymetra, na stolnicy lekko podsypanej mąką. Na cieście rozprowadzić chłodne nadzienie z kapusty, po czym zwinąć całość wzdłuż krótszego boku w roladę. Boki rolady zlepić ze sobą, roladę przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą roladę posmarować jajkiem i posypać ziarnami kminku. W kilku miejscach można ją również nakłuć wykałaczką. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-45 minut. Upieczony kulebiak przed pokrojeniem wystudzić.

Kulebiak przepis
Kulebiak z kapustą

Warto wiedzieć robiąc kulebiak.

Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być letnie.

Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Kapusta, której użyłam była idealna, dlatego też przed ugotowaniem nie płukałam jej w wodzie.

Przed rozłożeniem nadzienia na cieście drożdżowym, należy usunąć z niego liście laurowe oraz ziele angielskie.

Lubisz dania z kapustą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą.

Kulebiak przepis
Kulebiak z kapustą
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kulebiak
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *