Przepis na ciasto Góra Lodowa
||

Ciasto Góra Lodowa

Góra Lodowa to pyszne ciasto bez pieczenia, które składa się z kremu budyniowego, herbatników, biszkoptów oraz polewy na bazie mleka w proszku. Ciasto prezentuje się pięknie na talerzu, jest kremowe i słodkie. Przygotowanie tego ciasta dobrze jest rozłożyć sobie na dwa dni, wieczorem dnia pierwszego ugotować budyń a dnia kolejnego zrobić krem i złożyć ciasto. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto Góra Lodowa i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na ciasto Góra Lodowa
Góra Lodowa

Składniki na ciasto Góra Lodowa.

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 4 żółtka „L”
  • 150 g cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g masła
  • 3 budynie waniliowe w proszku (120 g)

Polewa mleczna:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 160 ml wody + 50 ml
  • 200 g mleka w proszku
  • 15 g ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 250 g kakaowych herbatników maślanych
Przepis na ciasto Góra Lodowa
Góra Lodowa

Jak zrobić ciasto Góra Lodowa.

Przy pomocy ręcznego ubijaka w miseczce wymieszać proszek budyniowy z żółtkami oraz 1/2 mleka. Pozostałe mleko wlać do garnka, wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i zagotować. Na gotujące się mleko wlać płyn z miseczki i mieszając nieustannie doprowadzić do zagotowania. Budyń gotować na małym ogniu przez około 3 minuty często mieszając, na początku gotowania ręcznym ubijakiem a później łyżką. Ugotowany budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby przylegała ona do budyniu, po czym odstawić go do wystygnięcia.

Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je na masę o kremowej i puszystej konsystencji – około 5 minut. Następnie do masła włożyć łyżkę zimnego budyniu i ucierać przez moment, dodać kolejną łyżkę budyniu i kontynuować ucieranie. Po kilku sekundach dodać pozostały budyń cały czas ucierając. Blaszkę, w której składamy ciasto wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową a następnie ułożyć w niej jeden obok drugiego połowę kakaowych herbatników, które to herbatniki przykryć połową kremu budyniowego. Krem wyrównać łyżką, po czym ułożyć na nim pozostałą część herbatników kakaowych, które przykryć pozostałym kremem. W równo rozprowadzony krem wbić połówki biszkoptów (tylko odrobinę, nie dociskać za bardzo) i wstawić ciasto do lodówki na godzinę.

Do garnka wlać 160 ml wody, wsypać cukier kryształ i włożyć masło. Rozpuścić i zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku i przy pomocy ręcznego ubijaka mieszać tak długo, aż w polewie nie ma grudek. Kolejno, polewę przelać do dwóch miseczek i do jednej z nich wsypać kakao oraz dodać na tyle gorącej wody (odlane z 50 ml), aby polewa stała się płynna. W ten sam sposób postąpić z polewą jasną czyli dodać do niej na tyle wody aby polewa stała się płynna. Ciasto wyjąć z lodówki i zaczynając od kakaowej polewy, polać nią biszkopty ułożone na cieście, po czym zrobić to samo z jasną polewą. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, tym razem na 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto przetrzymywać w lodówce.

Przepis na ciasto Góra Lodowa
Góra Lodowa

Warto wiedzieć robiąc ciasto Góra Lodowa.

Ciasto robię w prostokątnej blaszce o wymiarach 22 na 28 centymetra.

Polewa z mleka w proszku dość szybko gęstnieje, dlatego też należy jak najszybciej po jej przygotowaniu wylać ją na ciasto. Jeżeli polewa stanie się bardzo gęsta koniecznie trzeba do niej dolać gorącą wodę.

Ilość użytych biszkoptów może być nieco inna aniżeli ta podana przeze mnie a zależy to od wielkości wykorzystanych biszkoptów a także ich wagi. Ciasto robię zarówno z większymi jak i z mniejszymi biszkoptami. Kiedy robię je z wykorzystaniem mniejszych biszkoptów to używam ich około 180 g.

Lubisz ciasta z kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Karpatkę bez pieczenia.

Przepis na ciasto Góra Lodowa
Góra Lodowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto Góra Lodowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *