Odrywany chlebek z ziołami
||

Chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami

Chlebek odrywany to idealny pomysł na pieczywo, które pysznie smakuje i fajnie się prezentuje na stole. Odrywany chlebek sprawdza się dobrze na imprezach, podany z dodatkiem sera oraz wędlin. Chlebek ten jest lekki, puszysty i pełen aromatu. Swój aromat chlebek zawdzięcza dodatkowi ziół. Ten odrywany chlebek przygotowałam akurat z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po inne zioła. Odrywany chlebek przygotować można z dodatkiem pesto, ziół takich jak tymianek, rozmaryn czy bazylia, sera na przykład Parmezan bądź oliwek. Ja najbardziej, a co za tym idzie najczęściej, robię odrywany chlebek z czosnkiem i ziołami. Dzisiejsza moja propozycja to przepis na chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami. W tym przepisie sięgnęłam po czosnek niedźwiedzi, gdyż miałam jego dość sporą ilość w lodówce. Czosnek niedźwiedzi śmiało zastąpić można czosnkiem pospolitym i połączyć go z suszonymi pomidorami, efekt będzie równie smaczny.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Chlebek odrywany z ziołami
Chlebek odrywany

Składniki na chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami.

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru kryształu
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50 g masła
  • 20 g czosnku niedźwiedziego
  • 50 g suszonych pomidorów

Jak zrobić chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami.

Do miseczki wlać mleko oraz wodę, lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, olej oraz płynne drożdże. Wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 6-7 minut, po czym miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Do małej miseczki włożyć miękkie masło, drobo-krojony czosnek niedźwiedzi oraz drobno-krojone suszone pomidory. Wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, rozwałkować na kwadrat o wielkości 30 na 30 centymetra. Kolejno, przekroić wzdłuż na 5 pasów, a następnie każdy pas pokroić na 6 kawałków. Każdy z kawałków smarować masłem z czosnkiem i pomidorami, a następnie układać w formie do pieczenia jeden obok drugiego. Formę z chlebkiem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut to wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić wyrośnięty chlebek. Odrywany chlebek piec przez 35-40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i wystudzić na metalowej kratce.

Chlebek odrywany z ziołami
Chlebek odrywany

Warto wiedzieć robiąc chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami.

Użyłam prostokątnej, silikonowej formy do pieczenia o wymiarach 13 na 30 centymetra. Formę do pieczenia lekko przesmarowałam olejem ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używacie formy metalowej to sugerowałabym wtedy użyć papieru do pieczenia.

Lubisz pieczywo z suszonymi pomidorami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki z suszonymi pomidorami.

Odrywany chlebek z ziołami
Chlebek odrywany
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *