Twarożek to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Poza tym, iż jest zdrowy jest również bardzo szybki do przygotowania i niedrogi. Jest to zatem idealna propozycja na tanie, a zarazem szybkie śniadanie. Podstawą twarożku jest twaróg, kwaśna śmietana lub jogurt, szczypiorek oraz rzodkiewka. W taki sposób twarożek przynajmniej robię ja u siebie w domu. Często zdarza mi się łączyć jogurt ze śmietaną, dodawać tylko śmietanę bądź używać wyłącznie jogurtu naturalnego. Przepis na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, który znajdziecie poniżej jest z wykorzystaniem jogurtu.
Ten kremowy twarożek podawać można sam, z dodatkiem pieczywa lub jako dodatek do innych dań. Jeśli zdecydujecie się podać go nie tylko na śniadanie, ale na przykład na obiad, to wtedy będzie fenomenalnym dodatkiem do placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych oraz makaronów. Smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
- 25 dkg twarogu
- mały pęczek rzodkiewki
- mały pęczek szczypiorku
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Twaróg wyjąć z lodówki, włożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, pokrojoną w małą kostkę rzodkiewkę, drobno krojony szczypiorek oraz sól. Dokładnie wymieszać całość. Podawać posypany szczypiorkiem i rzodkiewką, a przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Ja lubię kiedy mój twarożek ma dość płynną konsystencję, dlatego też używam na ogół sporej ilości jogurtu bądź śmietany. Jeśli wolicie mniej rzadką konsystencję twarożku, dodajcie mniejszą ilość jogurtu.
Zioła, które dobrze łączą się z twarogiem to szczypiorek, zielona cebulka, koperek oraz estragon. Oprócz soli, twarożek doprawić można odrobiną pieprzu oraz mielonej papryki.
Lubisz dania z twarogiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kartacze z twarogiem.


Dodaj komentarz