Wegański budyń jaglany z truskawkami to danie, które zrobisz z czterech tylko składników. Budyń ten podać można zarówno na deser jak i na kolację bądź jako przekąskę. Przygotowanie budyniu truskawkowego zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę gotuję na mleku z odrobiną cukru, do momentu w którym jest dość gęsta i bardzo miękka. Ugotowaną kaszę studzę, po czym za pomocą blendera łączę z truskawkami. Ten domowy budyń jest bardzo prosty do przygotowania i smakuje wyśmienicie. Polecam poniższy przepis na truskawkowy budyń jaglany i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na truskawkowy budyń jaglany.
- 6 dkg kaszy jaglanej
- 400 ml mleka ryżowego
- 1 łyżka cukru kryształu
- 35 dkg świeżych truskawek
Jak zrobić truskawkowy budyń jaglany.
Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wypłukać i odlać wodę.
Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wsypać wypłukaną kaszę jaglaną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i mieszając nieustannie gotować do momentu, w którym kasza będzie miękka. Mi zajęło to 20 minut. Kolejno, kaszę zdjąć z ognia i wystudzić.
Truskawki opłukać w wodzie, odciąć szypułki i pokroić na małe kawałki. Do wysokiego kubka włożyć pokrojone truskawki, wystudzoną kaszę i zmiksować. Następnie przetrzeć budyń przez gęste sitko. Budyń podawać udekorowany świeżymi truskawkami.

Warto wiedzieć robiąc truskawkowy budyń jaglany.
Truskawki, po które sięgamy powinny być bardzo dojrzałe i bardzo słodkie. Jeśli takowe nie są sugeruję dodać nieco więcej cukru, aniżeli jedną łyżkę.
Ja truskawkowy budyń jaglany podaję na zimno, dlatego też miksuję zimną kaszę z truskawkami. Jeśli lubicie ciepły budyń to sugeruję zmiksować gorącą kaszę z truskawkami.
Mleko ryżowe zastąpić można mlekiem sojowym lub owsianym.
Świeże truskawki zastąpić można truskawkami mrożonymi. W takim przypadku należy zdecydowanie zwiększyć ilość cukru, a same truskawki przed połączeniem z kaszą jaglaną warto podgotować. Truskawki zastąpić można innymi owocami takimi jak wiśnie, czereśnie oraz maliny.
Lubisz truskawki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.


Dodaj komentarz