Quiche to rodzaj kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem z sera, śmietany, jajek, często z dodatkiem warzyw lub mięsa. Wypiek ten wywodzi się z Francji a najbardziej znana jego odmiana to quiche Lorraine, który robi się z wykorzystaniem boczku. Quiche podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno, wszystko zależy od nas.
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na quiche, zarówno w wersji z warzywami jak i w wersji z mięsem. Tym razem chcę Was zachęcić do przygotowania quiche szczawiowego. Głównym składnikiem tego quiche są świeże liście szczawiu, żółty ser, jajka oraz śmietana. Ja całkiem niedawno zrobiłam ten quiche na przyjęcie, które mieliśmy w ogrodzie. Quiche sprawdził się tam świetnie podany na zimno, każdy brał sobie tyle kawałków ile był w stanie zjeść i na ile miał ochotę. Ten quiche warto jest przygotować na spotkania w gronie znajomych jak i na grilla. Sprawdza się także świetnie podany na śniadanie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na quiche szczawiowy.
Kruche ciasto:
- 25 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 3/4 łyżeczki soli
- 8 dkg masła
- 8 dkg zimnej wody
- 12 dkg margaryny
Nadzienie:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki harissy w proszku
- 1 duży ząbek czosnku
- 12 dkg świeżych liści szczawiu
- 300 ml śmietanki kremówki
- 180 ml mleka
- 3 duże jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 12 dkg sera żółtego
- 10 dkg sera Gruyère
- 5 dkg suszonych pomidorów w oliwie
Jak zrobić quiche szczawiowy.
Nadzienie: na patelnię włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i smażyć kilka sekund. Następnie dodać pokrojony w paseczki szczaw i smażyć do minuty. Wystudzić.
Do miski wbić jajka i lekko roztrzepać je widelcem. Dodać podsmażony szczaw, śmietankę, mleko, sól, pieprz, harissę, pokrojone w paski suszone pomidory, tarty ser żółty oraz Gruyere. Dokładnie wymieszać.
Kruche ciasto: na stolnice przesiać mąkę, sól, pokrojoną w kostkę margarynę oraz masło. Siekać składniki nożem przez kilka minut, do momentu w którym zaczynają łączyć się w całość. W tym momencie zacząć powoli dodawać wodę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować. Kolejno, rozwałkowane ciasto włożyć do formy na tartę, dokładnie wyłożyć jej boki i dno ciastem. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuć widelcem. Następnie, na cieście położyć papier do pieczenia i wsypać na niego ziarna lub kulki celem obciążenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut.
Po upływie 15 minut ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć ziarna oraz papier i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć, wypełnić nadzieniem i wstawić ponownie do piekarnika na 55 minut do godziny. Upieczony quiche odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić zimny.

Warto wiedzieć robiąc quiche szczawiowy.
Do przygotowania quiche wykorzystałam jedynie świeże liście szczawiu. Szczaw należy dobrze wypłukać w wodzie i lekko osuszyć przed podsmażeniem.
Ser starałam na tarce o dużych oczkach. Ja użyłam sera Gouda ale możecie sięgnąć po dowolny ser żółty.
Masło oraz margaryna powinny być zimne, najlepiej jest je wyjąć bezpośrednio z lodówki w momencie ich dodawania do mąki.
Kruche ciasto jest dość luźne dlatego można je również rozwałkować pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia a nie na stolnicy.
Użyłam okrągłej formy na tartę o średnicy 28-u centymetrów. Przed wyłożeniem ciasta formę wysmarowałam margaryną.
Lubisz dania ze szczawiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę szczawiową.

Dodaj komentarz