Zupa z wołowiną i warzywami
||

Zupa z wołowiną

Pierwszy raz skosztowałam tej zupy w ubiegłym roku. Byłam wtedy w maleńkiej restauracji, która znajduje się w węgierskim mieście o nazwie Eger. Po całym dniu zwiedzania wraz z moim chłopakiem postanowiliśmy w końcu coś zjeść. Spacerując natknęliśmy się na małą, typowo lokalną restaurację, w której postanowiliśmy zjeść nasz obiad. Siadając do stolika byłam już strasznie głodna, dlatego zdecydowałam, iż zamówię zupę jako przystawkę i jakieś danie główne.

Zupa z wołowiną i warzywami
Zupa z wołowiną i warzywami

Gdy zamówiona zupa dotarła do mojego stolika, unosił się nad nią rewelacyjny zapach estragonu. Zaczęłam jeść i chyba po każdej zjedzonej łyżce mówiłam „pycha” 🙂 Ta zupa okazała się wyjątkowo sycąca. Po jej zjedzeniu z trudem wcisnęłam w siebie danie główne. Gdy wróciłam do domu odtworzyłam przepis na tę zupę.

Myślę, iż dzisiaj mogę śmiało powiedzieć, że ta zupa z wołowiną jest jedną z moich ulubionych zup, a zarazem i smaczniejszych jakie jadłam w życiu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z wołowiną.

  • 500 g wołowiny
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 100 g grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 1/3 szklanki zacierki 
  • 1/3 szklanki śmietany do zupy
  • kwaśna śmietana i pieczywo do serowania

Jak zrobić zupę z wołowiny i warzyw.

Wołowinę pokroić w 2-u centymetrową kostkę, włożyć do dużego garnka i smażyć na małym ogniu przez około 4 -5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż wołowina będzie miękka – około półtorej godziny. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, do zupy należy dodać należy dodać zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę. Zupę gotować przez kolejnych około 10 minut, aż zacierka zmięknie. Gotową zupę z wołowiną serwujemy z pieczywem i keksem kwaśnej śmietany.

Zupa z zacierką
Zupa z wołowiny

Warto wiedzieć robiąc zupę z wołowiny.

Wybierając wołowinę poprośmy w sklepie o kawałek, który najlepiej sprawdzi się w tej zupie np. łopatka, karkówka, goleń, pręga albo udziec.

Lubisz zupy z mięsem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krupnik.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa z wołowiną
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Widzę, że Eger nie tylko we mnie pozostawił silne niezatarte wspomnienie kulinarne 🙂 Jadłam tam ubiegłego lata taki pyszny rosół z baraniny, że do dziś nie mogę zapomnieć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *