Parmigiana (Parmigiana z bakłażanem czy też Parmigiana di Melanzane) to danie kuchni włoskiej, w którym plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem zapiekane są w piekarniku. Danie to podawane jest najczęściej na ciepło chociaż zaserwować można je także zimne, jak dla mnie jednak najlepiej smakuje podane ciepłe. Zarówno obiad jak i lunch są dobrą okazją do podania tej prostej potrawy, w formie przystawki bądź dodatku do dania głównego.
Przygotowanie zapiekanki z bakłażana zaczynam od pokrojenia, nasolenia, oprószenia mąką i podsmażenia tego warzywa. Bakłażana nasalam po to, aby pozbyć się z niego goryczy, gdyż niestety ale bardzo często bywa on gorzki. W międzyczasie robię sos pomidorowy wykorzystując do niego passatę pomidorową, bazylię, cebulę oraz czosnek. Zapiekankę formuję układając w niej naprzemiennie warstwy z podsmażonego bakłażana, sosu pomidorowego, mozzarelli oraz parmezanu. Każdą z warstw posypuję również kilkoma listkami świeżej bazylii. Całość zapiekam do momentu, w którym ser jest dobrze przypieczony i ciągnący. Jako danie główne parmigiana z bakłażanem serwuję z lekką sałatką na bazie zielonej sałaty, natomiast jeśli wykorzystuję ją jako dodatek to podaję ją do pieczonego drobiu oraz tostów. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na parmigiana z bakłażanem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na parmigiana z bakłażanem.
- 1 kg bakłażana
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 800 ml passaty pomidorowej
- mały pęczek bazylii
- 200 g sera mozzarella
- 150 g sera parmezan
- 2 duże ząbki czosnku
- 150 g cebuli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić parmigiana z bakłażanem.
Z umytego, osuszonego bakłażana odciąć szypułkę, po czym pokroić go wzdłuż na plastry o grubości 0.5 centymetra każdy. Plastry bakłażana oprószyć 1 i 1/2 łyżeczką soli, ułożyć jeden na drugim w naczyniu i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejno, oprószyć z obu stron mąką i podsmażyć na oliwie na lekko przyrumieniony kolor. Łącznie z obu stron plastry bakłażana smażyć przez 3 minuty, na średniej wielkości ogniu.
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez 5 minut na średniej wielości ogniu. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać suszoną bazylię, 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Spód naczynia, w którym robimy zapiekankę posmarować małą ilością sosu pomidorowego, na nim ułożyć jeden obok drugiego smażone plastry bakłażana, posmarować je odrobiną sosu, posypać krojoną w duże plasterki mozzarellą, tartym parmezanem oraz kilkoma listkami bazylii. Powtórzyć te same kroki do momentu, w którym wykorzystamy wszystkie składniki. Sosem pomidorowym posmarować także wierzch zapiekanki, posypując go mozzarellą oraz parmezanem – tutaj użyć można krojonego parmezanu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i kontynuować zapiekanie przez kolejnych 20-30 minut, w zależności od tego jak dobrze przypieczony ser chcemy uzyskać. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odstawić ją na 15 minut i dopiero po tym czasie kroić.

Warto wiedzieć robiąc parmigiana z bakłażanem.
Danie przygotowałam w głębokim naczyniu do zapiekania o wymiarach 20 na 30 centymetra.
Passatę pomidorową zastąpić można pomidorami z puszki.
W daniu tym czasami używam tradycyjnej bazylii zielonej ale jeśli takowej akurat nie mam to sięgam po bazylię czerwoną. Poza świeżą bazylią dodaję również odrobinę suszonej bazylii do doprawienia sosu.
Ser parmezan wykorzystać można tarty, w plastrach a także pokrojony w kostkę. Wierzch zapiekanki często posypuję krojonym parmezanem w kawałkach, natomiast warstwy przekładam serem tartym.
Lubisz dania z bakłażanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczonego bakłążana z soczewicą i pomidorami.


Dodaj komentarz