Kotleciki twarogowe z rzodkiewką
|||

Kotleciki twarogowe z rzodkiewką

Twarożek smakować może pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno jako pasta na pieczywo a na ciepło chociażby jeden ze składników pieczonych kotlecików.

Kotleciki najczęściej robię z ziemniaków albo oczywiście z mięsa. Tym razem jednak postawiłam na kotleciki przygotowane z kremowego twarożku z dodatkiem mąki i cebuli.

Kotleciki były puszyste, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Zdecydowałam się upiec je w piekarniku dlatego tez nie opływały tłuszczem.

Kotleciki twarogowe podałam z rzodkiewką połączoną z kwaśną śmietaną.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotleciki twarogowe.

  • 500 g kremowego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka topionego masła
  • 1 łyżka tartej białej cebuli

Kremowa rzodkiewka:

  • pęczek rzodkiewki
  • szczypta soli
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)

Jak zrobić kotlety twarogowe z rzodkiewką.

Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka jajek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, topione ale wystudzone masło, sól, pieprz oraz drobno tartą cebulę. Wymieszać.

Białka jajek ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do pozostałych składników.

Metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać średniej wielkości kotleciki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. W połowie czasu pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę.

Rzodkiewkę umyć, pokroi w plastry, przełożyć do małej miseczki. Dodać szczyptę soli oraz kwaśną śmietanę.

Kotleciki podawać na ciepło z kremową rzodkiewką.

Kotleciki twarogowe z rzodkiewką
Kotleciki twarogowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kotleciki twarogowe.

Kotleciki twarogowe
Kotleciki twarogowe z rzodkiewką

Śmietanę zastąpić możecie także jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim.

Dodatkowo do rzodkiewki dodać można świeżo krojony szczypiorek.

Lubisz kotleciki z sera i ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serowo -ziemniaczane krokiety z bazylią.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *