Naleśniki po meksykańsku, czyli naleśniki przygotowane z dużą ilością składników charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. Do składników tych zalicza się czerwona fasola, kukurydza, limonka, chili oraz mięso mielone. Zapewniam Was, iż te naleśniki są bardzo smaczne i nie będziecie w stanie oderwać się od nich. Porcja z przepisu poniżej wystarczyła mi na trzy obiady dla dwóch osób, z tym że mąż zawsze sięgał po dokładkę.
Przygotowanie naleśników po meksykańsku zaczynam od nastawienia na ogień składników na farsz do naleśników. W momencie, kiedy farsz mi się gotuje, ja robię ciasto naleśnikowe i smażę naleśniki. W międzyczasie jeszcze szybko przyrządzam sos pomidorowy, którym polewane są naleśniki przed zapieczeniem. Farsz do naleśników robię z mięsa mielonego wołowego, sporej ilości pomidorów, cebuli, kukurydzy, fasolki czerwonej oraz przypraw. Czasami zdarza mi się mięso wołowe zastąpić mieszanką mięsa wołowego z wieprzowym lub samym tylko mięsem drobiowym.
Jako, iż dania kuchni meksykańskiej są dość dobrze przyprawione, farsz doprawiam zarówno słodką jak i ostrą papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Jeśli ktoś lubi to można także dodać mielony kmin. Składniki na farsz gotuję przez chwilę, po czym wsypuję do nich tarty ser żółty i odstawiam całość do wystygnięcia. Ciasto naleśnikowe robię w najprostszy sposób, z podstawowych tylko składników. Po ich wymieszaniu smażę z ciasta średniej wielkości naleśniki, które po usmażeniu wypełniam farszem. Wypełnione farszem i zwinięte w rulon naleśniki zapiekam z sosem oraz serem.
Ja naleśniki po meksykańsku uwielbiam podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, ale możecie je równie dobrze zaserwować z sosem guacamole. Naleśniki meksykańskie sprawdzają się podane na lunch oraz na obiad. Polecam Wam poniższy przepis na naleśniki po meksykańsku i jestem pewna, iż Wam posmakują.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki po meksykańsku.
Ciasto naleśnikowe:
- 24 dkg mąki pszennej
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 jajko “L”
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Farsz naleśnikowy:
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 15 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 24 dkg fasoli czerwonej w puszce (puszka 40 dkg)
- 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg)
- 2 łyżki oleju
- 45 dkg pomidorów
- 5 dkg sera żółtego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- 45 dkg sosu pomidorowego
- 10 dkg żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka soli
- mały pęczek kolendry
- limonka i kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić naleśniki po meksykańsku.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego.
Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajko, cukier, sól oraz przesianą mąkę. Ubijać przez około minutę lub do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Ciasto odstawić na 10 minut.
Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować odrobiną oleju. Za pomocą chochelki cienko wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
Farsz do naleśników – przygotowanie.
Na dużą patelnię włożyć drobno pokrojoną cebulę oraz olej i smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno krojoną papryczkę chili. Po minucie smażenia włożyć mięso mielone, oregano, słodką paprykę mieloną oraz pomidory pokrojone w małą kostkę. Kontynuować smażenie przez 10 minut, po czym dodać kukurydzę, fasolę, sól, pieprz oraz wodę. Patelnię przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowany farsz zdjąć z ognia, dodać ser, wymieszać i wystudzić.
Przygotowanie sosu pomidorowego.
Do garnka wlać sos pomidorowy, oregano oraz sól. Zagotować.
Formowanie naleśników po meksykańsku.
Na blacie ułożyć usmażone naleśniki, wypełnić każdego zimnym farszem i zwinąć w rulon.
Formę żaroodporną posmarować odrobiną sosu pomidorowego, ułożyć naleśniki jeden obok drugiego, polać sosem i posypać serem żółtym. Kolejno, formę przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Naleśniki po meksykańsku podawać z keksem kwaśnej śmietany, posypane krojoną kolendrą i skropione odrobiną soku z limonki.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki po meksykańsku.
Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24-ch centymetrów. Łącznie uzyskałam 9 sztuk naleśników.
Kolendrę zastąpić można natką pietruszki lub świeżymi ziołami takimi jak oregano, bazylia bądź szczypiorek.
Ja moje naleśniki zapiekam w dwóch średniej wielkości formach do pieczenia. Po wypełnieniu farszem i zwinięciu, naleśniki są dość spore, dlatego też potrzebują trochę miejsca w naczyniu do pieczenia. Nie układajmy ich na sobie, powinny leżeć jeden obok drugiego.
Naleśniki można podać z dodatkiem guacamole.
Lubisz naleśniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z serem.


Coś pysznego dla wszystkich smakoszy naleśników. 🙂