Twarożek smakować może pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno jako pasta na pieczywo a na ciepło chociażby jeden ze składników pieczonych kotlecików.
Kotleciki najczęściej robię z ziemniaków albo oczywiście z mięsa. Tym razem jednak postawiłam na kotleciki przygotowane z kremowego twarożku z dodatkiem mąki i cebuli.
Kotleciki były puszyste, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Zdecydowałam się upiec je w piekarniku dlatego tez nie opływały tłuszczem.
Kotleciki twarogowe podałam z rzodkiewką połączoną z kwaśną śmietaną.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kotleciki twarogowe.
- 50 dkg kremowego twarogu
- 2 jajka
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka topionego masła
- 1 łyżka tartej białej cebuli
Kremowa rzodkiewka:
- pęczek rzodkiewki
- szczypta soli
- 200 gr kwaśnej śmietany (18%)
Jak zrobić kotlety twarogowe z rzodkiewką.
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka jajek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, topione ale wystudzone masło, sól, pieprz oraz drobno tartą cebulę. Wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do pozostałych składników.
Metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać średniej wielkości kotleciki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut. W połowie czasu pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę.
Rzodkiewkę umyć, pokroi w plastry, przełożyć do małej miseczki. Dodać szczyptę soli oraz kwaśną śmietanę.
Kotleciki podawać na ciepło z kremową rzodkiewką.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kotleciki twarogowe.

Śmietanę zastąpić możecie także jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim.
Dodatkowo do rzodkiewki dodać można świeżo krojony szczypiorek.
Lubisz kotleciki z sera i ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serowo -ziemniaczane krokiety z bazylią.
Dodaj komentarz