Słowackie haluszki z bryndzą i skwarkami
|

Haluszki z bryndzą i skwarkami

Haluszki to słowackie kluski ziemniaczane, robione z surowych ziemniaków i mąki. Ugotowane kluski podawane są z bryndzą i skwarkami – wtedy danie to nazywa się „bryndzové halušky”, bądź z kapustą i skwarkami – wtedy nazwywamy je „strapačky”. Bez względu na sposób podania, danie to jest narodowym daniem słowackim i każdy kto odwiedza ten kraj, powinien chociaż raz to danie spróbować. A zanim będziecie mieli okazję spróbować haluszków „na miejscu”, zachęcam Was do ich przygotowania w domu.

Do przygotowania klusek z bryndzą i skwarkami, potrzebne są mączyste ziemniaki, mąka, ser bryndza, kwaśna śmietana oraz boczek wędzony. Najlepiej cały proces jest zacząć od starcia na tarce lub przemielenia w maszynce ziemniaków. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce lub przemielić, odcisnąć z soku i połączyć z mąką. Z ziemniaków i mąki powinna powstać gęsta masa ziemniaczana, którą za pomocą tarki do lanych klusków należy wylać na gotującą się wodę. Haluszki gotuje się przez kilka minut, a kiedy gotowe wylewa się je na durszlak i przelewa zimną wodą.

Wędzony boczek, który służy do omasty należy pokroić w średniej wielkości kostkę i wytopić na patelni. Podanie haluszek u mnie wygląda tak, iż łączę ze sobą wszystkie składniki tj. kluski, śmietanę, ser oraz skwarki. Przed podaniem zapiekam jeszcze całość przez chwilkę w piekarniku, gdyż lubię kiedy ser i śmietana są ciepłe. Podpieczone haluszki podaję posypane skwarkami z boczku i serem. Zapraszam Was na poniższy przepis na haluszki z bryndzą i skwarkami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Słowackie haluszki z bryndzą i skwarkami
Haluszki

Składniki na haluszki z bryndzą i skwarkami.

Ciasto na haluszki:

  • 700 g mączystych ziemniaków
  • 200-250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 1 jajko

Dodatkowo:

  • 200 g sera bryndza
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczka soli

Jak zrobić haluszki z bryndzą i skwarkami.

Przygotowanie ciasta na haluszki zaczynamy od starcia na małych oczkach tarki ziemniaków. Kolejno, nad dużą miską kładziemy ścierkę kuchenną, wlewamy tarte ziemniaki i odciskamy je z soku. Po wlaniu ziemniaków na ścierkę, łapiemy za końce ścierki i przyciągamy je ku środkowi, tak aby w środku była zamknięta kula z masy ziemniaczanej. Staramy się jak najlepiej wycisnąć ziemniaki z soku. Miskę z sokiem z ziemniaków odstawiamy na chwilę, aby skrobia ziemniaczana osadziła się na jej dnie. Kolejno, odlewamy sok, a skrobię dodajemy do odciśniętej masy ziemniaczanej. Masę ziemniaczaną wkładamy do osobnej miski i dodajemy do niej skrobię oraz stopniowo mąkę pszenną, mieszając cały czas łyżką. Masa ziemniaczana powinna być gęsta i klejąca. Może nie być potrzeby dodania całej ilości mąki, którą podałam w składnikach, wszystko zależy od tego jakich ziemniaków użyliśmy i jak gęsta jest masa. Jeśli masa nie klei się należy dodać do niej również jajko.

Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować zmniejszamy ogień, nad garnkiem układamy tarkę do lanych klusków i wlewamy ciasto. Za pomocą tarki formujemy kluseczki. Wodę z kluskami doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ugotowane haluszki wylewamy na durszlak, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.

Na patelnię wkładamy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek. Wytapiamy go na małym ogniu prze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W misce mieszamy kwaśną śmietanę wraz z serem bryndza, pieprzem oraz solą. Dodajemy większość skwarek z boczku oraz ugotowane haluszki. Dokładnie mieszamy. Kluski są gotowe do podania, lecz można je jeszcze zapiec chwilę w piekarniku. Jeśli zdecydujemy się na zapieczenie, połączone ze sobą składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.

Słowackie haluszki
Haluszki

Warto wiedzieć robiąc haluszki z bryndzą i skwarkami.

Skwarki przygotować można również ze słoniny, nie musi to koniecznie być boczek.

Jeśli nie macie w domu tarki do lanych klusków, ciasto możecie również rwać palcami i małe jego kawałki wykładać na gotującą się wodę.

Lubisz kluski? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kluski leniwe.

Słowackie haluszki
Haluszki
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Haluszki z bryndzą i skwarkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *