Soczyste, miękkie a jednocześnie chrupiące polędwiczki z udźca kurczaka to świetny pomysł na danie obiadowe.
Do tej pory w płatkach kukurydzianych panierowałam tylko piersi z kurczaka. Tym razem stwierdziłam, iż spróbuję przygotować udziec w taki sam sposób.
Polędwiczki najpierw oprószyłam w przyprawach połączonych z mąką a potem panierowałam je w jajku i bułce tartej.
Wyszły mi duże i niezwykle grube kawałki mięsa panierowanego. Myślę, iż od tej pory tylko w taki sposób będę robić kurczaka w płatkach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na udziec kurczaka w płatkach.
- 90 dkg polędwiczek z udźca kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 pełna łyżeczka soli (u mnie himalajska)
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 18 dkg płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić udziec z kurczaka w panierce.
Polędwiczki z udźca umyć w wodzie, oczyścić po czym wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miseczki wsypać mąkę, paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz oraz czosnek. Wymieszać.
Przygotować dwie osobne miseczki. Do jednej wbić jajka, które roztrzepać widelcem. Do drugiej, większej miski włożyć płatki kukurydziane. Płatki lekko zgnieść dłonią.
Kurczaka najpierw panierować w mące i przyprawach, później w jajku a na końcu w płatkach. Dobrze dociskać mięso do płatków tak aby jak najlepiej je pokryły.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać mięso. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty a nawet lekko brązowy kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc udziec z kurczaka.
Tłuszczu na patelni powinno być na tyle aby po włożeniu mięsa sięgał do 3/4 jego wysokości.
Nie liczyłam dokładnie czasu ile zajęło mi usmażenie każdego kawałka. Myślę jednak, iż było to około 10 minut z obu stron.
Lubisz smażone mięso? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Schabowe z serem feta.
Dodaj komentarz