Domowe grzanki to jedna z najprostszych rzeczy jakie można przygotować. Sprawdza się w nich niemalże każdy rodzaj pieczywa, a do ich przyprawienia nadaje się większość ziół oraz przypraw. W zależności od naszych upodobań pieczywo pokroić można na mniejsze bądź na większe kawałki, dodać przyprawy bądź postawić na samo tylko pieczywo, serwować jako dodatek do zup oraz sałatek. Moje ulubione grzanki to te, które przyprawiam czosnkiem oraz ziołami, to właśnie je robię najczęściej w mojej kuchni. Pokrojone w małą kostkę pieczywo doprawiam świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdyż zapach grzanek doprawionych świeżym czosnkiem jest fenomenalny. Jeśli wolcie czosnek suszony nic nie stoi na przeszkodzie, aby po taki właśnie czosnek sięgnąć.
To jakie zioła dodaję do grzanek, zależy od tego do jakiej zupy czy sałatki mam zamiar grzanki podać. Najczęściej stawiam na rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, płatki chili, bazylię i oregano. Dowolność przypraw jest tym co w grzankach lubię najbardziej. Jeśli macie zatem w domu czerstwe pieczywo i nie wiecie co z niego przygotować, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis na grzanki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grzanki.
- 25 dkg pieczywa tostowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 duży ząbek czosnku
Jak zrobić grzanki.
Kromki pieczywa tostowego pokroić w kostkę o wielkości około 1,5 centymetra. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać pokrojone pieczywo i wymieszać całość. Kolejno, kawałki pieczywa rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30-35 minut. W trakcie pieczenia grzanki należy od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie grzanki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Gotowe grzanki podawać od razu bądź kiedy osiągną temperaturę pokojową włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać przez około 2 tygodnie.

Warto wiedzieć robiąc grzanki.
Grzanki przygotować można z niemalże każdego rodzaju pieczywa. Może to być chleb, bułki, bagietka, chałka, a także pieczywo bezglutenowe. Zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo idealnie sprawdzi się jako podstawa grzanek. Grzanki są świetnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa właśnie.
Z czym serwować grzanki? Te chrupiące kawałki pieczywa są idealnym dodatkiem do zup typu krem, sałatek oraz farszu. Ja bardzo często podaję je z kremową pomidorówką, a także zupą krem z ziemniaków i pora. Na pewno macie swoje ulubione zupy, z którymi serwujecie grzanki.
Lubisz zupy z grzankami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę krem z pora i ziemniaków.


Dodaj komentarz