Cannelloni jest włoskim makaronem o kształcie dużych rurek.
Nie podajemy go nigdy samego lecz zazwyczaj nadziewamy. Jako nadzienia użyć możemy dowolnej mieszanki warzyw czy mięsa bądź połączenia obu.
Nafaszerowany makaron zapiekamy z sosem. Może to być np. sos pomidorowy czy sos beszamelowy. Dodatkowo makaron przed zapieczeniem bardzo często posypujemy żółtym serem.
Jako nadzienia użyć możemy również serka. Ten, na który się zdecydujemy powinien mieć kremową konsystencję.
Ja sięgnęłam po połączenie serka ricotta z krewetkami. Serek możecie połączyć także ze szpinakiem czy z pieczarkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na cannelloni z serem feta.
- 150 g krewetek
- 250 g ricotty
- 150 g sera feta
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 czerwona papryka
- 12 rurek cannelloni
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- 600 g pomidorów w puszce
Jak zrobić nadziewane cannelloni.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do oliwy. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać drobno krojone krewetki, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie przez minutę. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W misce widelcem pokruszyć ser feta. Dodać ser ricotta, jajka oraz wystudzone krewetki z papryką. Dokładnie wymieszać całość.
Sos: do garnka włożyć krojone w kostkę pomidory z puszki, dodać pieprz, sól i cukier. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać drobno krojoną natkę pietruszki.
Każdą z rurek cannelloni nadziać przygotowanym nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Naczynie przykryć pokrywką lub folią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 50 minut.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zapiekane cannelloni z serem ricotta.

W zależności od makaronu po jaki sięgniecie, makaron przed nafaszerowaniem powinien być albo nie musi być podgotowany. Zawsze przeczytajcie instrukcję na opakowaniu. Ja akurat sięgnęłam po makaron, który nie wymagał wcześniejszego podgotowania.
Użyłam krewetek mrożonych. Gotują się bardzo szybko i jest z nimi mniej roboty niż z tymi świeżymi.
Jeśli nie lubicie krewetek możecie z nich zrezygnować i zastąpić je większą ilością papryki.
Sięgnęłam po krojone pomidory w puszce. Używamy zarówno pomidorów jak i sosu.
Lubisz krewetki? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
smakowite nadzienie 🙂