Moim ulubionym jesiennym warzywem, z którego przygotowuję zarówno słodkie jak i wytrawne potrawy jest dynia.
Po zupie, muffinach, curry nadszedł czas na sałatkę.
Z jakiegoś powodu sięgam głównie po dynię piżmową. To ta długa o jasno-pomarańczowej skórce, w kształcie przypominająca ogromną gruszkę.
Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam.
Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa.
Sałatka z poniższego przepisu jest do zrobienia w pięć minut jeśli macie wcześniej upieczoną dynię. Zachęcam was do pieczenia i mrożenia dyni. Kiedy jej potrzebujecie macie ją pod ręką.
Smak dyni zupełnie nic nie traci na mrożeniu więc warto ją piec i mrozić po to chociażby aby od czasu do czasu zaoszczędzić kilka minut.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z dyni i sera koziego.
- 40 dkg pieczonej dyni piżmowej
- 3 łyżki pestek dyni
- 10 dkg mixu sałat (szpinak, rukola, zielona sałata, czerwona botwina, czerwona sałata)
- 15 dkg sera koziego
- świeżo mielony czarny pieprz (według uznania)
- 3 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni i sera koziego.
Dynię upiec, wystudzić i pokroić w trzy-centymetrową kostkę.
Do miski włożyć mix sałat, pokrojoną dynię, pokruszyć kozi ser i dodać pestki dyni.
W małej miseczce wymieszać pesto, oliwę z oliwek oraz czarny pieprz. Zalać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać samą lub z pieczywem tostowym.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z pieczonej dyni.

Sięgnęłam po ser kozi. Ma on wyrazisty smak i łączy się przez to bardzo fajnie ze słodyczą dyni. Jeśli nie macie pod ręką sera koziego możecie zastąpić go serem feta.
Dynię upiekłam w piekarniku. Jak zwykle pokroiłam ją na mniejsze kawałki, ułożyłam na blasze do pieczenia i zapiekałam w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu aż była miękka. Część dyni wykorzystałam do sałatki, pozostałą część zamroziłam. Będzie jak znalazł na zupę, ciasto czy sos.
Kupiłam gotowy mix sałat. Zachęcałabym was do zrobienia tego samego 🙂
Czarnego pieprzu użyjcie według uznania. Ja uwielbiam świeżo mielony pieprz czarny i zazwyczaj nie żałuję go sobie.
Lubisz dynię? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Lekko pikantną zupę z dyni.
Dodaj komentarz