Zazwyczaj piekę bardzo szybkie ciasta, takie przy których nie trzeba się specjalnie napracować.
Od czasu do czasu jednak nawet ja mam takie dni kiedy decyduję się na upieczenie jakiegoś “wypaśnego” ciasta.
Takie ciasto to ma w sobie chyba wszystko, zaczynając od masy kończąc na galaretce i innych dodatkach, które po drodze do niego też się dodaje.
Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny chociażby.
Na tym weekendzie bez okazji zupełnie upiekłam ciasto kora orzechowa, które zalicza się bez wątpienia do tych “wypaśnych” i wyjątkowych.
Dzielę się z Wam przepisem i i zapraszam do pieczenia 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto Kora Orzechowa.
Ciasto:
- 8 białek
- szczypta soli
- 12 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 10 dkg bardzo drobno krojonych orzechów włoskich
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 7 dkg rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- duża puszka brzoskwiń (820 gr wraz z syropem)
- 2 galaretki (75 gr każda) pomarańczowe lub brzoskwiniowe + 700 ml wody
- 5 żółtek
- 25 dkg masła bez soli
- 2,5 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe, jedno opakowanie 135 gr)
- 10 dkg budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml wody
- 200 ml soku z brzoskwiń
- 10 dkg cukru
Poncz do nasączenia:
- 100 ml soku z brzoskwiń
- 50 ml wódki
Jak zrobić ciasto Kora Orzechowa.
Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Żółtka już w trakcie oddzielania od białek przełożyć do dwóch osobnych miseczek, tak aby w jednej były trzy żółtka w drugiej pięć (3 żółtka do ciasta, 5 żółtek do kremu).
Białka włożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Kiedy białka są już sztywne, dodawać partiami cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie.
W osobnej misce połączyć wiórka kokosowe, krojone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz rodzynki.
Kiedy białka są ubite dodać żółtka. Żółtka przed dodaniem do białek powinny być roztrzepane delikatnie widelcem. Nie dodawać całości żółtek na raz ale w mniejszych ilościach. Mieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać suche składniki również w mniejszych ilościach a nie na raz. Bardzo delikatnie ale jednocześnie szybko wymieszać całość.
Gotowe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Krem budyniowy: do garnka wlać sok z brzoskwiń, wodę oraz cukier. Odlać z całości szklankę płynu i rozpuścić z nim budynie oraz żółtka. Pozostały płyn zagotować. Na gotujący się płyn wlać rozrobiony budyń, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając ubijaczką ręczną doprowadzić budyń do wrzenia. Zagotować i gotować przez minutę. Gotowy budyń wystudzić.
W misce mikserem utrzeć masło. Kiedy masło jest puszyste i miękkie dodawać partiami ugotowany i zimny już budyń. Rozetrzeć masę bardzo dokładnie tak aby nie było w niej grudek.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Wystudzić.
Poncz: sok brzoskwiniowy wymieszać w wódką.
Złożenie ciasta: formę do pieczenia wyłożyć dokładnie folią aluminiową, tak aby znacząco wystawała ponad brzegi formy. Włożyć biszkopt orzechowy skórką do dołu. Po wierzchu biszkopt delikatnie nasączyć częścią ponczu. Następnie na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, delicje nasączone w ponczu (czekoladą do dołu) a na delicje pozostała część masy. Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie z puszki i zalać je po wierzchu tężejąca galaretką.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego!
Co warto wiedzieć robiąc ciasto z brzoskwiniami i galaretką.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów.
Orzechy powinny być posiekane na bardzo małe kawałki. Ja użyłam do ich posiekania robota kuchennego z opcją siekania.
Nie mielcie orzechów w maszynce. Puszczą sok i będą tłuste przez co ciasto nie wyrośnie.
Kiedy do ubitych białek dodajemy suche składniki nie spędzajmy zbyt dużo czasu na wymieszaniu całości. Im szybciej i sprawniej to zrobimy tym lepiej. Za długo mieszane białka po prostu nam opadną.
Lubisz słodkości? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Ciasto makowa bonanza.
wspaniale wygląda:)
Dziękuje 🙂
Witam,a do tych ubitych białek dodajemy które żółtka? 3 czy 5 ?:)
Cześć, w składnikach na ciasto pisze: 3 żółtka. 5 żółtek jest podane w składnikach na krem budyniowy. Więc do białek dajemy 3 żółtka 🙂 Pozdrawiam