Zupa z kaczki
||

Zupa z pulpetami z kaczki

Ta lekka zupa na aromatycznym rosole zachwyci smakiem każdego.

Zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami z kaczki

Tradycyjny rosół z kury znamy wszyscy i podejrzewam, że większość z nas choć raz w życiu go gotowała. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad. Rosół, który mi osobiście najbardziej smakuje to taki, który jest zrobiony z połączenia mięsa kurzego z kaczym.

Poniżej mam dla Was przepis na zupę na bazie rosołu tylko i wyłącznie z mięsa kaczego. Zupa serwowana jest z ryżem, a nie makaronem jak to jest przy tradycyjnym rosole. Dodatkowym atutem tej zupy, są pyszne klopsiki z mięsa kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z kaczki.

  • 2 marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 litry wody
  • kadłub z kaczki bądź 2 piersi
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • krem z pikantnej papryki

Pulpety:

  • ugotowane kacze mięso z rosołu
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz

Jak zrobić zupę z kaczki.

Zupa:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso. Gotujemy do momentu, w którym mięso jest miękkie. Pod koniec gotowania całość solimy i wsypujemy pieprz. Rosół cedzimy przez sitko, wyjmujemy warzywa oraz mięso zostawiając czysty bulion.

Pulpety:

Studzimy mięso z rosołu, po czym bardzo drobno je kroimy albo miksujemy. Bułkę namaczamy w wodzie.

W misce łączymy mięso, odciśniętą z wody bułkę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe pulpeciki.

Na ogień wstawiamy bulion i gdy zaczyna się gotować wrzucamy na niego delikatnie pulpety. Kiedy pulpety zaczynają wypływać na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty.

Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem.

Zupa z kaczki
Zupa z pulpetami

Warto wiedzieć robiąc rosół z kaczki.

Gotując mięso pamiętajmy, aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko zależy od tego, jakiego garnka używamy i jak duże są kawałki mięsa.

Lubisz zupy? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zupę z kalarepy z pulpecikami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa z pulpetami z kaczki
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *