Chleb tostowy z powodzeniem wykorzystać można nie tylko do tostów czy zapiekanych kanapek. Okazuje się, iż równie fajnie sprawdza się jako podstawa roladek. Proste roladki chlebowe z serem i szynką to danie, które często robię na śniadanie, chociaż podane mogą zostać również na kolację czy na lunch. Z chleba tostowego odkrawam skórkę, lekko wałkuję każdą kromkę, po czym wypełniam nadzieniem serowym z szynką i zwijam w roladkę. Kolejno obtaczam roladki w cieście z mąki, wody i majonezu, a na końcu w bułce tartej. Majonez dodaję zamiast jajka, stąd też ważne jest, aby był to majonez jajeczny. Roladki chlebowe smażę na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Smak roladek urozmaicić można poprzez dodanie do nadzienia ziół, papryczki chili bądź warzyw takich jak na przykład papryka czy cukinia. Usmażone roladki proponuję podać z sosem. Może to być prosty sos taki jak ketchup bądź coś bardziej wyszukanego jak chociażby remoulade, sos ranczerski lub sos romesco. Również dodatek świeżych warzyw takich jak ogórek czy pomidor sprawdza się podany z tymi roladkami. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na roladki chlebowe z serem i szynką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki chlebowe z serem i szynką.
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 10 dkg żółtego sera
- 5 dkg szynki
- 1 łyżka majonezu
Panierka:
- 1 łyżeczka majonezu
- 8 dkg zimnej wody
- 4 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6 dkg bułki tartej
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Jak zrobić roladki chlebowe z serem i szynką.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na panierkę. W miseczce połączyć zimną wodę z majonezem, mąką pszenną, solą oraz pieprzem.
W osobnej miseczce połączyć tarty ser żółty z pokrojoną w kostkę szynką oraz majonezem, po czym podzielić nadzienie na 6 części. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, po czym każdą kromkę lekko rozwałkować. Na jednym z boków każdej kromki rozłożyć nadzienie z sera i szynki, zostawiając po centymetrze pustym z każdej ze stron. Następnie pieczywo z nadzieniem zwinąć w roladkę. W trakcie zwijania pustą część oraz boki bez nadzienia lekko posmarować ciastem na panierkę, aby skleić zwijane pieczywo – dzięki temu nie rozpadnie się w trakcie smażenia. Kolejno, przy pomocy pędzelka posmarować roladki ciastem i obtoczyć je w bułce tartej. Tak przygotowane roladki wstawić na 20 minut do lodówki.
Do garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący wkładać wyjęte z lodówki roladki. Roladki smażyć pomiędzy 3-4 minuty, na średnim ogniu z tendencją do dużego. Usmażone roladki podawać z ketchupem, majonezem lub sosem barbecue.

Warto wiedzieć robiąc roladki chlebowe z serem i szynką.
Pieczywo tostowe, którego użyłam po rozwałkowaniu miało wielkość 12-u centymetrów. Chleb tostowy, z którego robimy roladki musi być świeży, gdyż starsze pieczywo w trakcie zwijania w roladkę może popękać.
Roladki wypełniłam mieszanką trzech serów żółtych. Był to ser cheddar, gouda oraz mozzarella. Możecie oczywiście sięgnąć po jeden dowolny rodzaj sera żółtego bądź tak jak ja wykorzystać mieszankę kilku różnych serów.
Lubisz dania z serem i szynką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogale z szynką i serem.


Dodaj komentarz