Coś słodkiego bez pieczenia? Nie ma problemu 🙂 Ostatnio robiąc zakupy wypatrzyłam na półce w sklepie ryż preparowany. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, bo to wtedy ostatni raz go jadłam.

Jakoś tak przez ostatnie kilka lat zupełnie o nim zapomniałam i to był błąd o czym przekonałam się jedząc słodkości, które z niego zrobiłam. Czas jaki spędziłam na przygotowaniu tego deseru to 15 minut. Czekoladowe kulki są naprawdę super szybkie, a do tego bez pieczenia.
Jeśli macie dzieci to polecam zrobić te kulki wspólnie z nimi. Będzie to dla nich super frajda.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kulki czekoladowe.
- 2 szklanki ryżu preparowanego (dmuchanego)
- 4 łyżki cukru kryształu
- 4 łyżki wody
- 10 dkg czekolady mlecznej (opakowanie)
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 10 dkg drobno krojonych orzechów włoskich
Jak zrobić kulki czekoladowe z ryżem preparowanym.
W garnku mieszamy cukier, kakao, wodę oraz masło. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy masa czekoladowa zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez 2 minuty nieustannie mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę podzieloną na kawałki. Gdy czekolada się rozpuści, lekko schładzamy masę czekoladową. Do wciąż ciepłej masy dodajemy ryż preparowany. W zależności od wielkości kulek jakie chcemy formować, taką ilość masy nabieramy na dłoń. Robimy kulkę, którą następnie obtaczamy w krojonych orzechach. Gotowe kulki czekoladowe schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Warto wiedzieć robiąc kulki czekoladowe.
Masa czekoladowa przed dodaniem do niej ryżu ma być schłodzona, ale nie może być zimna. Odstawienie jej na jedną minutę powinno wystarczyć.
Lubisz słodkie desery? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasta z żurawiną, białą czekoladą i orzechami makadamia.

już je lubię !