Od jakiegoś czasu bardzo popularna jest jego słona wersja. Słodki karmel nie jest czymś niezwykłym, słony budzi zainteresowanie ale i podejrzenia. Niepotrzebnie. Odrobina soli sprawia, że smak karmelu staje się bardziej wyrazisty ale jednocześnie niepowtarzalny. Karmel, w takim wydaniu sprawdza się jako sos do ciast, lodów, deserów. Ja wykorzystałam go do pączków, które piekłam z okazji tłustego czwartku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na słony karmel.
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 dkg solonego masła lub masła bez soli
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić słony karmel.
Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Całość gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje tj. około 4 minuty. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, wlewamy śmietanę oraz wsypujemy sól. Mieszamy, a następnie wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy przez kolejne 3 minuty, do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Warto wiedzieć robiąc słony karmel.
Nie trzymajmy karmelu na ogniu zbyt długo, gdyż może stać się bardzo twardy. Taki karmel nie będzie nadawał się na sos.
Lubisz słodycze? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Eksplodujące muffinki z pianką cukrową.

Dodaj komentarz