Słony karmel

Słony karmel

Od jakiegoś czasu bardzo popularna jest jego słona wersja. Słodki karmel nie jest czymś niezwykłym, słony budzi zainteresowanie ale i podejrzenia. Niepotrzebnie. Odrobina soli sprawia, że smak karmelu staje się bardziej wyrazisty ale jednocześnie niepowtarzalny. Karmel, w takim wydaniu sprawdza się jako sos do ciast, lodów, deserów. Ja wykorzystałam go do pączków, które piekłam z okazji tłustego czwartku.

Słony karmel
Karmel

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na słony karmel.

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 60 g solonego masła lub masła bez soli
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić słony karmel.

Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Całość gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje tj. około 4 minuty. Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, wlewamy śmietanę oraz wsypujemy sól. Mieszamy, a następnie wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy przez kolejne 3 minuty, do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.

Warto wiedzieć robiąc słony karmel.

Nie trzymajmy karmelu na ogniu zbyt długo, gdyż może stać się bardzo twardy. Taki karmel nie będzie nadawał się na sos.

Lubisz słodycze? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Eksplodujące muffinki z pianką cukrową.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Słony karmel
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *