Makaron z bobem i boczkiem
Makaron to produkt mączny, który cieszy się ogromną popularnością zarówno w daniach wytrawnych jak i w słodkich propozycjach. Przygotowanie domowego makaronu zajmuje sporo czasu, dlatego jeśli zależy nam na czasie to należy sięgać po gotowany makaron. W sklepach dostępna jest cała gama makaronów o przeróżnych kształtach i wielkościach a większość z nich jest naprawdę dobrej jakości. Danie wytrawne z makaronem, które warto jest przygotować w sezonie na warzywa to makaron z bobem i boczkiem. Tak naprawdę królem tego dania jest bób a makaron jest tylko i wyłącznie jego dopełnieniem. Bób to roślina strączkowa w formie świeżej dostępna w sezonie letnim od czerwca do sierpnia. Zajadać można się nim w zupach, sałatkach, pastach, daniach jednogarnkowych czy też samym w formie pieczonej, gotowanej lub smażonej. Poza walorami smakowymi jest on także świetnym źródłem witamin, błonnika oraz białka.
Bób z boczkiem i makaronem to danie obiadowe do przygotowania, którego potrzebne są nasiona świeżego bobu, wędzony boczek, makaron oraz ser parmezan. Do tego dochodzą przyprawy i zioła, w tym czosnek i cytryna oraz świeża mięta. Po ugotowaniu i obraniu bób ląduje w sosie na bazie wędzonego boczku, cebuli i zmiksowanego z wodą bobu. Całość łączy się z makaronem i parmezanem. Tak przygotowane danie to świetna propozycja na obiad a także na lunch, zwłaszcza robiony w trakcie tygodnia kiedy to zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu smacznego posiłku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z bobem i boczkiem.
- 500 g bobu w łupinach
- 2 l wody
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 g boczku wędzonego w słupkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g cebuli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 400 ml wody z gotowania makaronu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 5-6 listków świeżej mięty
Dodatkowo:
- 250 g suchego makaronu (u mnie conchiglie)
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 50 g parmezanu

Jak zrobić makaron z bobem i boczkiem.
Do garnka wlać 2 l wody, wsypać łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać bób, doprowadzić do ponownego zagotowania i od tego momentu gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie bób wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Z zimnego bobu usunąć łupinę.
Do osobnego garnka wlać 2 l wody, wsypać łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać makaron, który gotować według instrukcji na jego opakowaniu. Ugotowany makaron dodać bezpośrednio do sosu z bobem bądź jeśli ugotowany zanim sos jest gotowy, przez chwilę odcedzić go na durszlaku.
W momencie, w którym gotuje się nam makaron warto jest przygotować sos z bobem. Na dużą patelnię włożyć krojony boczek, wlać oliwę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną z kostkę cebulę i kontynuować smażenie na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Do większego pojemnika przełożyć 1/3 ugotowanego bobu, dodać 400 ml wrzącej wody odebranej z gotującego się makaronu i zmiksować. Zmiksowany bób wlać do smażących się na patelni składników, dodać także cały bób, sok oraz skórkę z cytryny, pokrojone listki mięty, pieprz oraz 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez minutę, po czym dodać ugotowany makaron i tarty parmezan. Wymieszać. Danie podawać posypane parmezanem.

Warto wiedzieć robiąc makaron z bobem i boczkiem.
Czas gotowania bobu zależny jest od wielkości jego nasion a także tego jak młody bób wykorzystamy do gotowania. Waha się on pomiędzy 10 a 15 minut. Po 10-u minutach na przykładzie jednego gotującego się nasiona warto jest sprawdzić jak miękki jest bób i czy potrzebuje on więcej czasu na ogniu czy też 10 minut jest wystarczające.
W tym daniu wykorzystać można dowolny rodzaj makaronu. Czas potrzebny na jego ugotowanie zależny jest od wielkości i rodzaju makaronu. Zawsze warto jest robić to zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu makaronu. W tym konkretnym przepisie wykorzystałam makaron conchiglie, który gotowałam al dente. Czas gotowania tego makaronu al dente zajmuje 12 minut, z kolei czas gotowania do miękkości zająłby 13 minut.
Lubisz dania z bobem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę z bobu.


Pyszna inspiracja na obiad. Bób jem zazwyczaj solo, a tu fajnie wkomponowany.
Jeszcze nie dodawałam bobu do potraw. Ta propozycja zapowiada sie smacznie.