Robione z młodych ziemniaków, podawane z twarożkiem smakują najlepiej. Mowa o plackach ziemniaczanych oczywiście.

Najlepsze placki ziemniaczane, bo to je mam teraz na myśli, robiła oczywiście moja babcia. Jak zwykła mawiać ziemniaki w tamtych czasach smakowały lepiej niż teraz, a i domowy twarożek jest nie do zastąpienia.
Poniżej chcę się z Wami podzielić przepisem na placki jakie robię ja u siebie w domu. Osobiście najbardziej lubię gdy placki są dobrze przypieczone i chrupiące. Taki efekt uzyskuje się poprzez dodanie do masy ziemniaczanej cebuli. Do smażenia używam oleju nie smalcu, gdyż te smażone na smalcu jak dla mnie nasiąkają zbytnio tłuszczem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na placki ziemniaczane.
Placki:
- 50 dkg ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula biała
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Twarożek:
- 25 dkg sera białego
- 15 dkg kwaśnej śmietany
- 1/3 łyżeczki soli
- pęczek szczypiorku
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarożkiem.
Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Dodać drobno startą cebulę, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać masę ziemniaczaną łyżką na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor na średnim ogniu.
Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sól oraz drobno pokrojony szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
Chrupiące placki podawać ciepłe z dodatkiem twarożku.

Warto wiedzieć robiąc placki ziemniaczane z twarożkiem.
Placki ziemniaczane mogą być podawane z twarożkiem, śmietaną, cukrem, gulaszem, sosem pieczarkowym. Opcji jest bardzo wiele. Do tych z cukrem radziłabym nie dodawać ani cebuli ani pieprzu.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Dodaj komentarz