Wróciłam właśnie do domu z pracy. Co za pogoda. Jest tak strasznie gorąco, że przejście paru kroków sprawia problem.
Jak ja się cieszę, że wczoraj przygotowałam sobie obiad na dzisiaj. Naprawdę nie miałabym przy tej temperaturze siły gotować.
Przy tak wysokiej temperaturze nawet mi się nie bardzo chce jeść. Piję dużo wody i chyba ona tak mi zapycha żołądek 🙂
Na dzisiaj mam bardzo lekki obiad. Mięso grillowane z kurczaka z surówką. Mogłabym tak naprawdę samą surówkę “wsunąć”, jest tak lekka i orzeźwiająca.
Surówka, o której mowa jest na bazie marchewki i kalarepy. Dodałam trochę świeżej cebulki. Wprost rewelacyjna do dań mięsnych.
Surówka sprawdzi się nie tylko podana na obiad. Jeśli robicie grilla to do mięs z grilla będzie jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z marchewki i kalarepy.
- 2 duże marchewki
- 1 duża kalarepa
- 2 łyżki rodzynek (sułtanki)
- 1 zielona cebulka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wrzącej wody

Jak zrobić surówkę z marchwi i kalarepy.
Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Rodzynki zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut.
Do kubka wsypać sól, pieprz, 1 łyżkę rodzynek wraz z wodą. Dodać także śmietanę oraz sok z cytryny. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Do miski włożyć tartą marchew, kalarepę, pozostałe rodzynki oraz krojoną zieloną cebulkę. Warzywa zalać przygotowanym sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z marchewki.
Surówkę możemy przygotować dzień wcześniej a zalać sosem dopiero w dzień serwowania.
Surówka zalana sosem w lodówce może śmiało leżeć dwa a nawet i trzy dni.
Zamiast cebulki możemy użyć świeżej natki pietruszki.
Lubisz surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty.
Kocham tą porę roku 🙂