Dania na bazie makaronów przez wiele osób uznawane są za najlepsze.
Dla mnie dania z użyciem makaronu mają niewątpliwie kilka plusów. Oprócz tego, iż są smaczne są również szybkie do przygotowania, łączyć można w nich wiele różnych smaków a dodatkowo wybór kształtów makaronów jest tak duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić.
Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami.
Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie.
W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo dochodzi nam czas jaki lasagne spędza w piekarniku jednak my wtedy nie musimy już nic robić tylko czekać 🙂
Lasagne z przepisu poniżej zrobiłam z dodatkiem ciecierzycy głównie dlatego, iż w zamrażalniku miałam pół puszki ciecierzycy, która została mi po zrobieniu hummusu. Powiem Wam, że mrożona ciecierzyca niczym nie różni się od tej bezpośrednio wyjętej z puszki. Już teraz wiem, że jeśli powtórzy mi się taka sytuacja i zostanie mi nadmiar ciecierzycy to na pewno ją zamrożę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na lasagne z mięsem mielonym.
- 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sear Parmezan
- 5-6 listków bazylii
- 4 duże pomidorki koktajlowe
- 20 dkg ciecierzycy z puszki
- 500 ml sosu pomidorowego
- 5 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- 2 łyżki oliwy (tej z suszonych pomidorów)
- 1 łyżka soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 12 płatów makaronu lasagne (24 dkg)
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczka soli

Jak zrobić lasagne z ciecierzycą.
Na dużą patelnię włożyć mięso mielone. Bez tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone suszone pomidory, oliwę, sól, pieprz i sos pomidorowy. Dusić przez 10 minut. Po 10 minutach dodać ciecierzycę oraz drobno krojone listki bazylii. Kontynuować duszenie przez następne 10 minut.
Sos beszamel: Do garnka wsypać mąkę i dodać masło. Podgrzać do rozpuszczenia się masła i połączenia się go z mąką (kilka sekund). Następnie małymi stróżkami dodawać mleko, cały czas nieustannie mieszając ubijaczką do białek. Sos zagotować. Posolić.
Złożenie lasagne: dno naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarować sosem beszamel. Na sos wyłożyć część płatów lasagne, na nie część mięsa mielonego a na mięso odrobinę tartego Parmezanu. Powtórzyć te same kroki kolejne trzy razy. Na wierzch lasagne (również lekko wysmarowany sosem beszamel), ułożyć krojone pomidorki koktajlowe i posypać pozostałym serem Parmezan.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec pod przykryciem przez 50 minut.

Warto wiedzieć robiąc lasagne.
Użyłam makaronu do lasagne z dodatkiem oliwek. Możecie oczywiście użyć standardowego makaronu do lasagne.
Naczynie żaroodporne, którego użyłam było prostokątne i miało wielkość 20 na 32 centymetry. Zmieściły mi się w nim po 3 płaty lasagne na każdym poziomie.
W sumie użyłam 12 płatów lasagne w 4 poziomach.
Lasagne fajnie smakuje podane z keksem kwaśnej śmietany.
Lubisz makarony? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
Dodaj komentarz