Młoda kapusta pieczona z kminkiem i chilli to wyjątkowo proste i szybkie danie, idealne na lekki obiad lub lunch. Ta pieczona kapusta świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielne danie jarskie oraz jako dodatek do mięsa, ryb lub kasz.
Kapustę serwuję z aromatycznym sosem jogurtowym z czosnkiem i cytryną, który nadaje daniu świeżości i lekkości, a starty parmezan oraz posiekany koper dodają mu wyrazistości i smaku. To danie jest jak znalazł na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie – wystarczy pokroić kapustę, doprawić i wstawić do piekarnika. W trakcie pieczenia kapustę należy co prawda przewrócić raz na drugą stronę lecz jest to dość szybka czynność.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na młodą kapustę pieczoną.
- mała główka młodej kapusty (530 g)
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki mielonego kminku
- 250 g jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Do podania:
- świeżo-krojony koperek
- 50 g tartego sera parmezan

Jak zrobić młodą kapustę pieczoną.
Oczyszczoną, umytą i osuszoną młodą kapustę kroimy na 8 części. Kawałki kapusty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z obu stron, oprószamy solą, mielonym kminkiem i płatkami chilli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, przewracając ją na drugą stronę po 20 minutach.
W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, mieszając go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Gotową, złocistą i lekko chrupiącą kapustę polewamy jogurtem, posypujemy startym parmezanem i świeżym koperkiem. To aromatyczne, szybkie i zdrowe danie z piekarnika smakuje najlepiej na świeżo – idealne również jako dodatek do dań obiadowych w wersji fit. W takowej wersji możemy pominąć dodatek sera i podać kapustę jedynie z sosem jogurtowym.

Warto wiedzieć robiąc młodą kapustę pieczoną.
Pieczoną kapustę podać można zarówno z jogurtem naturalnym jak i z jogurtem greckim.
Najlepiej w tym przepisie sprawdza się młoda kapusta, gdyż piecze się ona szybko a po upieczeniu ma delikatny smak.
Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kapustę duszoną z ziemniakami i boczkiem.


Dodaj komentarz