W tym roku wyjątkowo udał mi się bakłażan na działce, możecie zatem spodziewać się co najmniej jeszcze jednego przepisu na danie z tym warzywem w roli głównej. Tym razem zapraszam was na danie z pieczonego bakłażana, soczewicy oraz pomidorów. W daniu tym pieczone warzywa połączyłam z zieloną soczewicą z puszki, pysznym sosem jogurtowym, świeżymi ziołami oraz ziarnami granatu. Osobiście jestem wielkim fanem dań, które podchodzą pod klimat kuchni bliskiego wschodu, tak jak jest w tym właśnie przypadku. Zarówno bakłażan jak i ziarna granatu, a także świeże zioła często spotkać można w potrawach z tej właśnie kuchni.
Przygotowanie pieczonego bakłażana z soczewicą i pomidorami zaczynam od pokrojenia, nasolenia bakłażana, a następnie upieczenia go oraz pomidorów. Dzięki pieczeniu późniejszy czas gotowania warzyw znacząco się skraca. Upieczone warzywa gotuję pod przykryciem przez kilka minut z soczewicą, czosnkiem oraz chili, a po ugotowaniu serwuję z sosem, ziołami oraz ziarnami granatu. Danie to sprawdza się podane na obiad, na lunch oraz jako przekąska. Jest idealnym dodatkiem do mięs lecz zaserwować można je również jako samodzielne danie, stąd też zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczonego bakłażana z soczewicą i pomidorami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczonego bakłażana z soczewicą i pomidorami.
- 35 dkg bakłażana
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 35 dkg pomidorków koktajlowych
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 24 dkg zielonej soczewicy z puszki (puszka 40 dkg soczewica + zalewa)
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej mięty
- 50 ml bulionu warzywnego bądź wody
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Sos jogurtowy:
- 10 dkg jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- ziarna z 1/2 granatu

Jak zrobić pieczonego bakłażana z soczewicą i pomidorami.
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 0.5 centymetra i przełożyć do miski. Dodać 1/2 łyżeczkę soli, natrzeć nią każdy plasterek i odstawić na 30 minut. Po tym czasie plasterki bakłażana lekko odcisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i skropić 1 łyżką oliwy. Pomidorki koktajlowe skropić 1 łyżką oliwy i również ułożyć na blaszce do pieczenia. Blachę z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pomidorki piec przez 30 minut, natomiast bakłażana przez 40-45 minut. Piekącego się bakłażana w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Do garnka wlać pozostałą oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno krojoną papryczkę chili. Smażyć przez kilka sekund. Kolejno włożyć pieczone pomidorki koktajlowe oraz bakłażana, wlać bulion warzywny i gotować przez 5 minut, średni ogień. Następnie dodać soczewicę z puszki, pozostałą sól oraz pieprz, przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
W kubeczku wymieszać jogurt grecki wraz z sokiem z cytryny, szczyptą soli oraz pieprzu. Warzywa z garnka wyłożyć na talerzyk do serwowania, polać sosem jogurtowym, posypać ziarnami granatu, siekaną natką pietruszki oraz miętą.

Warto wiedzieć robiąc pieczonego bakłażana z soczewicą i pomidorami.
W tym daniu wykorzystałam mieszankę pomidorków koktajlowych. Były to zarówno pomidorki żółte jak i pomidorki czerwone.
Tak przygotowane warzywa podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno.
Lubisz dania z bakłażanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z bakłażana i orzechów włoskich.


Kuchnia bliskiego wschodu ma zawsze taki wyjątkowy smak. Na pewno wypróbuję ten przepis.
Uwielbiam dania z bakłażanem, a to wygląda naprawdę przepysznie i zdrowo.