Jajka marynowane w buraczkach i wypełnione farszem z mascarpone, to pięknie się prezentujące i ciekawe w smaku jajka faszerowane. Przygotowanie jajek marynowanych w buraczkach należy rozpocząć od zrobienia marynaty. Ja marynatę robię z wody, octu, cukru, soli i soczystego buraka ćwikłowego. Całość wstawiam na ogień i gotuję dosłownie minutę, następnie studzę, wlewam do słoika i dodaję ugotowane jajka. Jajka marynuję przez około 8 godzin. Jajka można oczywiście marynować dłużej jednak zbyt długie ich marynowanie sprawi, iż większa część jajka nabierze koloru buraczka. Dla efektu wizualnego lubię kiedy białko ma jedynie intensywnie różową obwódkę i biały środek, dlatego też nie marynuję ich dłużej, aniżeli czas jaki podaję. Po zamarynowaniu jajka wypełniam farszem, który robię z serka mascarpone, ugotowanych żółtek jajek oraz listków świeżej bazylii. Uważam, iż prosty farsz w tych jajkach sprawdza się akurat najlepiej.
Tak przygotowane jajka marynowane sprawdzają się podane jako zimna przekąska na spotkaniach w gronie rodziny oraz przyjaciół. Ja w tym roku będę robić je również na Wielkanoc, gdyż w moim domu wszystkim bardzo smakują. Polecam Wam poniższy przepis na jajka marynowane w buraczkach i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka marynowane w buraczkach.
- 1 l wody
- 100 ml octu jabłkowego lub ryżowego
- 30 dkg buraczka ćwikłowego
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Farsz do jajek:
- 5 żółtek (odebrane z ugotowanych jajek)
- 16 dkg serka mascarpone
- szczypta soli
- pęczek listków świeżej bazylii
Jak zrobić jajka marynowane w buraczkach.
Do garnka wlać wodę oraz ocet, dodać sól i cukier. Buraka ćwikłowego obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do tego samego garnka. Garnek wstawić na ogień, zagotować marynatę i od momentu zagotowania gotować całość przez minutę. Kolejno, zdjąć z ognia i wystudzić. Część plasterków buraka ułożyć na spodzie wysokiego słoika, następnie włożyć ugotowane na twardo jajka, które przykryć pozostałymi plastrami buraka i zalać całość marynatą. Słoik wstawić do lodówki na 8 do 10 godzin. Po tym czasie jajka wyjąć z marynaty, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem i przekroić na pół. Z każdej połówki jajka łyżeczką wyjąć żółtko, włożyć do kubeczka, a białka ułożyć na talerzyku.
Do kubka, w którym znajdują się żółtka dodać serek mascarpone, szczyptę soli oraz pokrojone drobno listki bazylii. Za pomocą blendera zmiksować składniki na krem o jednolitej konsystencji. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką na jego końcu i wypełnić nim białka jajek.

Warto wiedzieć robiąc jajka marynowane w buraczkach.
Dużej wielkości jajka gotowałam na twardo przez 9 minut, w wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu jajka wystudziłam i zimne wkładałam do marynaty.
Serek mascarpone zastąpić można serkiem kremowym.
Jeśli nie macie w domu bazylii to zamiast niej wykorzystać możecie świeżą natkę pietruszki.
Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane pieczarkami.


Dodaj komentarz